Reuters
StoryEditor

Zelenskyj čaká na východe väčšie boje, armáda sa pripravuje na ruské útoky, bude na ne odpovedať

11.04.2022, 10:18
Autor:
dttdttČTKČTK
Ruské sily na Ukrajine pokračujú v ostreľovaní Luhanskej a Doneckej oblasti, kde Ukrajinci odrazili niekoľko útokov a zničili ruské vybavenie.

Ruské vojská v najbližšej dobe prejdú k rozsiahlejším operáciám na východe krajiny. V pondelok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého sa ukrajinská armáda na ruské útoky pripravuje a odpovie na ne.

Ruské sily na Ukrajine pokračujú v ostreľovaní Luhanskej a Doneckej oblasti, kde Ukrajinci odrazili niekoľko útokov a zničili ruské vybavenie. „Ruské vojská prejdú k ešte rozsiahlejším operáciám na východe našej krajiny. Môžu proti nám použiť ešte viac rakiet, ešte viac leteckých bômb,“ povedal Zelenskyj vo videu, zverejnenom v noci na pondelok.

​„Ale my sa na tieto akcie nepriateľa chystáme. Odpovieme,“ uistil. Prezident prisľúbil ešte aktívnejšie pôsobenie na medzinárodnej scéne s cieľom zabezpečiť pre Ukrajinu dodávky zbraní a dosiahnuť prijatie ešte tvrdších sankcií proti Rusku.

Vyzval Západ, vrátane Nemecka, na poskytnutie väčšej pomoci Ukrajine. Ukrajinský prezident obvinil ruské vedenie, že sa bojí priznať, že ruská politika voči Ukrajine bola chybná, a že sa snaží uniknúť zodpovednosti za vojnové zločiny.

Keď zbabelosť rastie, mení sa na katastrofu. Keď ľuďom chýba odvaha priznať vlastné chyby, ospravedlniť sa, prispôsobiť sa skutočnosti a učiť sa, menia sa na netvorov. A keď to svet ignoruje, zrody dospejú k rozhodnutiu, že svet sa má im prispôsobiť,“ povedal a zdôraznil, že Ukrajina to všetko zastaví, ruskej zbabelosti nič nepomôže a „jedného dňa bude musieť Rusko priznať pravdu“.

V Podnestersku hrozí ruská provokácia

Ukrajinský generálny štáb v pondelok zároveň varoval pred možnými ruskými provokáciami na území separatistickej proruskej republiky Podnestersko. Štáb v pravidelnom rannom hlásení uviedol, že ruské vojská pokračujú v prípravách na útok na severovýchod krajiny.

Podľa neho ho zrejme začnú v najbližších dňoch. "Je pravdepodobné, že nepriateľ bude pokračovať v cielených útokoch na infraštruktúru v snahe narušiť dodávky do vojnových oblastí," dodal.

"Ukrajinské sily odrazili niekoľko útokov, čo viedlo k zničeniu ruských tankov, vozidiel a delostreleckého vybavenia," uviedla britská vojenská rozviedka. Na Twitteri napísala, že kvôli skoršiemu použitiu zakázanej munície s fosforom v Doneckej oblasti ruskými jednotkami rastie riziko použitia rovnakých zbraní aj v obliehanom Mariupole.

OSN potvrdilo smrť 1 793 civilistov

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva v pondelok potvrdil, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajine prišlo o život už najmenej 1 793 civilistov. Ďalších 2 439 civilistov utrpelo pri bojoch zranenia.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára, čím rozpútalo najväčší konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Odhaduje sa, že vo vojne zahynuli už tisíce ľudí. Úrad pripustil, že skutočné počty obetí budú výrazne vyššie, vzhľadom na oneskorenie informácií z bojiska a tiež kvôli mnohým miestam, kde údaje zatiaľ nemožno overiť.

To platí napríklad o obkľúčenom Mariupole, kde miestne úrady koncom marca odhadovali počet zabitých civilistov na viac ako päť tisíc.

Medzi takmer 1 800 obeťami vojnového konfliktu je aj 142 detí, uvádza Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva.

Vlastnú štatistiku vedie aj ukrajinská prokuratúra, podľa ktorej si invázia ruskej armády od svojho počiatku vyžiadala životy 183 detí. Ruská armáda tiež ostreľovaním zničila na 938 vzdelávacích zariadení, 87 ich je zničených úplne.

01 - Modified: 2022-04-07 07:50:12 - Feat.: 0 - Title: Rusko sa snaží ukryť tisíce zabitých Mariupoľčanov, tvrdí Zelenskyj 02 - Modified: 2022-04-09 20:53:22 - Feat.: 0 - Title: Všetky cesty vedú do Kyjeva. Zelenskyj za dva dni privítal hneď niekoľkých európskych lídrov
01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:05