StoryEditor

Rodina Obamovcov v Keni sa stala slávnou

05.02.2008, 23:00

Kenskí príbuzní kandidáta na post amerického prezidenta Baracka Obamu musia v týchto dňoch čeliť obrovskému náporu novinárov, ktorí prichádzajú do ich dediny. Mrzí ich, že príbeh rodiny Obamovcov je často prekrútený.
Strýko prezidentského kandidáta Saíd Obama povedal, že novinári vyjadrenia rodiny v rozhovoroch nesprávne interpretujú a sťažoval sa, že slová starej mamy nádejného kandidáta na šéfa Bieleho domu zle preložili. "V niektorých dňoch sa stretneme so zástupcami desiatich médií, ktorí sem prichádzajú, a my ich nevieme všetkých zvládnuť," hovorí Saíd Obama v telefonickom rozhovore z mesta Nyang´oma, kde sa narodil otec Baracka Obamu. "Je to veľmi hektické... Vyrušuje nás to od iných vecí, z ktorých žijeme."
Saíd Obama, oficiálny hovorca kenskej rodiny, žiada, aby si novinári pred príchodom do mesta dohodli schôdzku. "Nech nám dajú vedieť, že chcú prísť a stretnúť sa s rodinou a nech im rodina môže rozpovedať svoj skutočný príbeh," vraví strýko Obama.
Niektoré medzinárodné médiá upriamili svoju pozornosť na moslimské korene Obamovej rodiny a na rozšírenú chudobu v dedine, kde žije stará mama Sarah. V dedine Nyang´oma, z ktorej pochádza otec Baracka Obamu, žije asi 30 ich príbuzných. Obama senior sa z dediny presťahoval na americký Havaj, kde študoval. Podľa Saída celá rodina senátorovi za štát Illinois počas "superutorka" drží palce. "Modlíme sa za jeho víťazstvo. Má všetko, čo prezident potrebuje mať. Pochádza zo skromných pomerov, z multikultúrnej rodiny," hovorí Saíd a jedným dychom dodáva: "Je to človek, ktorý má lepší obraz vo svete ako ostatní kandidáti."
Barack Obama sa narodil v Spojených štátoch a svojho kenského otca, ktorý sa vrátil do rodnej krajiny, keď bol Barack ešte malý, sotva pozná. Keď prišiel v novembri 2006 do rodnej dediny, svojho otca stretol aj so svojou babičkou Sarah, ktorá nehovorí po anglicky. Obamovi príbuzní pochádzajú z kmeňa Luov v regióne na západe Kene, ktorou od decembra minulého roka zmieta násilie pre sporné prezidentské voľby.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:33