StoryEditor

Líder PKK žiada od Ankary mierový plán

01.11.2007, 10:18
Autor:
SITASITA

Vysokopostavený predstaviteľ kurdských povstalcov, ktorý sa nachádza v severnom Iraku, vo štvrtok vyzval Ankaru, aby predložila mierový plán, ktorý by mohol ukončiť boj Strany kurdských pracujúcich (PKK) proti Turecku. "Vyzývam Turecko, aby bolo odvážne a predložilo mierový plán na riešenie tohto problému. Takto by sa dalo dosiahnuť prímerie," povedal v rozhovore pre tlačovú agentúru AFP Abdurrahman Cadirci, vysokopostavený líder PKK.
Cadirci, ktorý je šéfom úradu PKK pre zahraničné vzťahy, dodal, že Turecko doteraz uskutočnilo v severnom Iraku 24 vojenských operácii, ale "nepodarilo sa mu nás zničiť". "Tentoraz tiež nebude nikto stáť za Tureckom proti nám," povedal a dodal, že "pokrok sa môže dosiahnuť postupnými krokmi a viesť k riešeniu nášho problému. Vojenské riešenie nebolo nikdy úspešné." Cadirci zároveň vyzval na prepustenie lídra PKK Abdullaha Öcalana, ktorý je v tureckom väzení od roku 1999.
Ankara hrozí, že uskutoční v severnom Iraku vojenskú operáciu, aby odtiaľ vyhnala povstalcov z PKK potom, ako pred dvoma týždňami napadli hliadku tureckej armády a zabili dvanástich vojakov. Ďalších ôsmich vojakov zajali a zadržiavajú ich na tureckom území ako rukojemníkov. PKK bojuje za nezávislosť kurdského juhovýchodu Turecka od roku 1984. Toto povstanie si doteraz vyžiadalo viac ako 37 tisíc životov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 17:58