15.08.2007, 00:00

Veliteľ jednotiek NATO v Kosove, Roland Kather tvrdí, že kosovským Albáncom dochádza trpezlivosť a situácia sa ešte zhorší, ak medzinárodní vyjednávači nepresvedčia etnických Albáncov a Srbov, aby sa dohodli na kompromise o budúcnosti Kosova. Varoval pred rizikom vypuknutia násilia, ak rozhodnutie nepadne čo najskôr.
SITA

Turecký minister zahraničných vecí Abdullah Gul predložil parlamentu svoju kandidatúru na prezidenta. V prípade svojho zvolenia chce posilniť sekulárne princípy tureckej ústavy a pomáhať vláde v jej snahách o vstup do EÚ. Jeho prvá kandidatúra v apríli vyvolala obavy zo strany opozície, že vládna Strana spravodlivosti a rozvoja, z ktorej pochádza aj Gul, by rozšírila svoj vplyv aj na prezidentský post.
SITA

Troch mŕtvych si vyžiadala explózia, ktorá sa stala v chemickej továrni na Sibíri. Obeťami sa stali jej robotníci. Životné prostredie nebolo podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie výbuchom postihnuté. Incident sa stal neďaleko Irkutska pri výrobe toxického roztoku, ktorý sa používa pri výrobe farbív. Príčiny explózie stále vyšetrujú.
ČTK

Francúzska polícia objavila na juhozápade krajiny skrýš zbraní, ktoré podľa nej patria španielskej separatistickej organizácii ETA. Našli niekoľko kilogramov chemikálií, ktoré možno použiť na výrobu výbušnín, rozbušky, dve nášľapné míny a rôzne ručné strelné zbrane. Všetko ukryli v prenajatej garáži v jednom z prímorských letovísk.
ČTK

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 09:46