TASR/AP
StoryEditor

Macron odmietol nazvať zverstvá ruských vojsk na Ukrajine genocídou

13.04.2022, 11:08
Autor:
TASRTASR
Francúzsky prezident zdôraznil, že je nutná opatrnosť vo vyjadrovaní.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol nazvať zverstvá, ktoré ruské sily páchajú na Ukrajine, "genocídou".

Keď v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu France 2 dostal otázku, či by rovnako ako šéf Bieleho domu Joe Biden v súvislosti so zabíjaním Ukrajincov ruskou armádou hovoril o "genocíde", Macron zdôraznil, že je nutná opatrnosť vo vyjadrovaní.

​"Bol by som opatrný, čo sa týka takýchto termínov, pretože tieto dva národy (Rusi a Ukrajinci) sú bratské. Chcem sa naďalej snažiť – ako je to len možné – zastaviť túto vojnu a obnoviť mier," zdôraznil Macron. "Nie som si istý, či eskalácia rétoriky slúži tomuto cieľu," dodal.

"Čo môžeme s určitosťou povedať, je, že situácia (na Ukrajine) je neprijateľná a ide o vojnové zločiny. Sme svedkami vojnových zločinov, ktoré sú na našom území – našom európskom území – bezprecedentné," povedal šéf Elyzejského paláca.

"Rusko jednostranne spustilo mimoriadne brutálnu vojnu, zistilo sa, že ruská armáda pácha vojnové zločiny a my musíme zistiť, kto je za ne zodpovedný," apeloval Macron.

Americký prezident Joe Biden v noci na stredu vyhlásil, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, sa rovná "genocíde". "Áno, nazval som to genocídou," povedal reportérom krátko pred nástupom na palubu lietadla Air Force One, ktorým sa z amerického štátu Iowa vrátil do Washingtonu. "Je to čoraz jasnejšie, že (ruský prezident Vladimir) Putin sa pokúša vymazať čo i len predstavu o tom, že by niekto mohol byť Ukrajincom.

Bidenove vyjadrenia ocenil na sociálnej sieti Twitter ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Pravdivé slová... Nazvať veci ich pravými menami je nevyhnutné, aby sme sa vzopreli zlu," napísal.
Genocídou nazvali činy ruských jednotiek na Ukrajine aj ďalší svetoví lídri vrátane britského premiéra Borisa Johnsona a poľského prezidenta Andrzeja Dudu, dodáva CNN.

01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:40