TASR/AP
StoryEditor

V Mariupoľe sa bojuje o kľúčovú továreň. Vzdalo sa tisíc ukrajinských mariňákov, tvrdí Moskva

13.04.2022, 11:38
Autor:
redredČTKČTK
Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že nemá žiadne informácie, že by sa vojaci vzdali.

Ústredným bodom bitky o kontrolu nad juhukrajinským Mariupoľom je teraz získanie kontroly nad metalurgickým komplexom Azovstal. Železiarne a oceliarne sú jednou z kľúčových základní, ktoré ostali niekoľkým tisícom ukrajinských obrancov obliehaného mesta.

Informácie o chemických zbraniach

​Ruské ministerstvo obrany v stredu ráno uviedlo, že sa jeho silám v Mariupoľe vzdalo 1026 vojakov z 36. ukrajinskej brigády námornej pechoty. Má medzi nimi byť 162 dôstojníkov a 47 vojačok. S podobným vyhlásením prišiel čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Tvrdenie nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že nemá žiadne informácie, že by sa vojaci vzdali. Mariňáci v utorok hlásili, že do posledného muža držia obranu mesta, hoci v poslednom čase nedostali žiadnu zásielku munície alebo potravín.

V útrobách obrovského priemyselného areálu sa odohrávajú prudké boje a dokonca sa objavujú správy o boji zblízka, píše BBC. Presný počet príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí v priemyselnom areáli našli útočisko, podľa expertov nie je možné kvôli nedostatku spoľahlivých informácií určiť.

Objavili sa aj informácie, že Rusi nad týmito železiarňami a oceliarňami údajne použili chemické zbrane. Tvrdia to ukrajinskí členovia pluku Azov, ktorí sú medzi tými, ktorí továrne bránia. Eduard Basurin, zástupca proruských separatistov, ktorí sa podieľajú na obliehaní Mariupoľu, použitie chemických zbraní poprel.

Výzvy k evakuácii

Starosta Mariupoľu Vadym Bojčenko v stredu uviedol, že o odchod z mesta žiada vyše 100-tisíc ľudí, ruská armáda už štvrtý deň v rade evakuáciám bráni. V uplynulých týždňoch Rusi nevpúšťali do Mariupoľu evakuačné autobusy, v niektorých prípadoch dovolili obyvateľom odísť vlastnými vozidlami.

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková v stredu vyhlásila, že ruská armáda blokuje evakuačné autobusy a porušuje pokoj zbraní v miestach dohodnutých evakuačných koridorov.

Okupanti nerešpektujú medzinárodné humanitárne právo a ani riadne nekontrolujú svojich ľudí na mieste. To všetko vytvára na trasách takú mieru nebezpečenstva, že sme dnes nútení upustiť od otvorenia humanitárnych koridorov,“ dodala.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj vyzval občanov, aby sa na vlastnú päsť pokúsili dostať do miest Popasna, Lysyčansk, Rubižne a Severodoneck, odkiaľ budú môcť byť prevezení do bezpečia. „Kým môžete, evakuujte sa na západ krajiny,“ uviedol s odkazom na očakávanú ofenzívu Ruska v Donbase.

Podľa Aglaji Snetkovovej z londýnskej University College London (UCL) sa továreň Azovstal stala kľúčovým cieľom počas niekoľkotýždňového obliehania prístavného mesta.

„Zariadenie vybudované ešte v sovietskej ére doteraz odoláva, pretože bolo postavené tak, aby ustálo značné poškodenie,“ uviedla odborníčka na ruskú zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Hutnícky komplex je podľa nej taký obrovský, že dostať odtiaľ bojovníkov je ťažké.

"Na príklade tohto zariadenia, ako aj v Mariupoľe v širšom zmysle, sa ukázali výzvy mestskej vojny a dobývanie oblastí, kde sa pohybuje veľké množstvo bojovníkov, ktorí môžu mať pripravené úkryty," dodala Snětkovová.

Expert na spravodajské služby Justin Crump sa domnieva, že silne bránená oblasť je jedným z posledných zostávajúcich miest odporu v Mariupole.

Povahu tamojších bojov tento bývalý člen britskej armády opisuje ako zložité bitky uprostred hustej priemyselnej zástavby. Podľa Crumpa sa ruský útok sústredí predovšetkým na bombardovanie oblasti, ktorá je súčasťou starostlivej a pomalej taktiky „vyčerpania obrancov“, píše BBC.

Bez munície a potravín

Ruské invázne sily podľa neho používajú ťažké delostrelectvo, aby zničili budovy, ktoré by mohli využívať obrancovia, a potom postupujú vpred, aby znížili počty svojich strát. Ukrajinskí vojaci sú vzhľadom na mnohotýždňové brutálne bombardovanie v prekvapivo dobrom stave, myslí si Crump.

Podľa toho sa ocitajú v čoraz ťažšej situácii, pretože majú už dlhšie ako týždeň prerušené dodávky munície a potravín. Stále častejšie sú vraj nútení sa vzdávať.

​Podobne sa o Azovstale vyjadrila agentúra AFP. Metalurgický komplex, ktorý patrí skupine Metinvest ovládanej najbohatším Ukrajincom Rinatom Achmetovom, je podľa nej už niekoľko týždňov v centre bojov v meste podobne, ako továreň Azovmaš.

Pád Mariupoľu do rúk Rusov sa zdá byť nevyhnutný, ale naráža na skupinu bojovníkov ukrývajúcich sa v tuneloch rozsiahleho priemyselného komplexu, čo je taktika, ktorú použilo v histórii už mnoho armád, píše AFP.

Ide o stelesnenie mestskej partizánskej vojny, kde sa bojuje na ploche niekoľkých kilometrov štvorcových železničných tratí, skladov, koksární či komínov, opisuje agentúra a dodáva, že situáciu komplikuje znížená viditeľnosť, diery, prekážky a pasce na každom kroku.

01 - Modified: 2022-03-31 09:51:21 - Feat.: 0 - Title: Ruské rakety zasiahli ropný sklad v Dnipre a sklad Červeného kríža v Mariupole 02 - Modified: 2022-03-31 12:45:56 - Feat.: 0 - Title: Británia rozšírila sankcie na ruských „propagandistov“ a „mariupoľského mäsiara“ 03 - Modified: 2022-04-02 04:37:18 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj: Z Mariupola sa v piatok podarilo evakuovať vyše tritisíc ľudí 04 - Modified: 2022-04-02 17:47:32 - Feat.: 0 - Title: Turecko je ochotné pomôcť pri evakuácii Mariupoľu, uviedol minister obrany 05 - Modified: 2022-04-06 05:25:33 - Feat.: 0 - Title: Mariupoľ naďalej čelí ťažkým bojom a ruskému ostreľovaniu, uvádzajú Briti. Humanitárna situácia sa zhoršuje 06 - Modified: 2022-04-07 07:50:12 - Feat.: 0 - Title: Rusko sa snaží ukryť tisíce zabitých Mariupoľčanov, tvrdí Zelenskyj 07 - Modified: 2022-04-11 18:40:56 - Feat.: 0 - Title: Zatiaľ čo sa Mariupoľ chystá na poslednú bitku, jeho starosta hovorí o desaťtisíc mŕtvych civilistoch 08 - Modified: 2022-04-12 05:23:57 - Feat.: 0 - Title: Briti a Američania sú znepokojení. Rusi majú využiť chemické zbrane na útok voči obyvateľom Mariupoľa 09 - Modified: 2022-04-12 08:02:11 - Feat.: 0 - Title: 40 dní to Rusi s Mariupoľom nevzdali. Perfektný strategický bod ostane však asi len na papieri
01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:01