StoryEditor

Bush mení irackú stratégiu

13.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident George W. Bush dnes zrejme uspokojí mnohých Američanov, ktorí si želajú návrat vojakov z Iraku. V dnešnom televíznom prejave má oznámiť, že plánuje zredukovať americký kontingent o 30-tisíc mužov.

Šéf Bieleho domu tak schváli odporúčanie vrchného veliteľa amerických síl Davida Petreusa a veľvyslanca USA v Bagdade Ryana Crockera, ktorí navrhli zníženie počtu vojakov na zlepšenú situáciu v krajine.
Kritika v Kongrese
Bush má v prejave takisto uviesť, že aj keď dôjde k zníženiu počtu vojakov, Spojené štáty Irak predčasne neopustia. Petreus a Crocker o svojich plánoch informovali aj Kongres. Ich návrhy vzhľadom na budúcnosť Američanov v Iraku schladila tvrdá kritika v Senáte tak zo strany Bushových republikánov, ako aj demokratov, ktorí požadujú rýchlejšie stiahnutie amerických jednotiek z krajiny.
Prvé odsuny
Spojené štáty majú v súčasnosti v Iraku 168-tisíc vojakov. Podľa Petreusovho plánu by sa sťahovanie malo začať už tento mesiac. Ako prvá by mala z Perzského zálivu odísť námorná pechota. V decembri by potom Irak opustila armádna brigáda asi so 4 000 príslušníkmi. Ďalšie presuny by mali pokračovať tak, aby v auguste budúceho roka ostalo v Iraku 130-tisíc vojakov. Petreus pripustil, že potom by odsun mohol pokračovať, ale zatiaľ je skoro hovoriť ako rýchlo. Bushovi odporučil, aby s ďalším rozhodnutím o tom, či o koľko a ako rýchlo stavy znížiť, počkal až do budúceho marca.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 15:57