StoryEditor

Na návšteve Srbska Del Ponteová i vyjednávači takzvanej trojky

04.12.2007, 06:42
Autor:
SITASITA

Hlavná žalobkyňa Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v pondelok zopakovala, že trvá na zatknutí štyroch vojnových zločincov, ktorí sú dlhodobo na úteku, pričom tento fakt je jedinou hlavnou prekážkou pre Srbsko, aby nadviazalo užšie vzťahy s Európskou úniou. Carla Del Ponteová je na svojej poslednej návšteve Belehradu predtým, ako jej mandát ako hlavnej žalobkyne ICTY koncom roka vyprší. Konečnú správu o spolupráci Srbska s vojnovým tribunálom má OSN predložiť 10. decembra.
Rovnako v pondelok sú na návšteve Srbska medzinárodní vyjednávači zapojení do neúspešných rozhovorov o štatúte Kosova. Paralelné návštevy zdôrazňujú boj balkánskej krajiny na dvoch frontoch - s cieľom udržať si separatistickú provinciu v rámci svojich hraníc a zároveň urobiť krok smerom do Európskej únie prostredníctvom zatknutia a odovzdania "prominentných" vojnových zločincov.
Vyslanci EÚ, USA a Ruska - tzv. trojky, ktorá dohliadala na štyri mesiace trvajúce rozhovory medzi Srbmi a kosovskými Albáncami - sú taktiež na poslednej návšteve Srbska s cieľom oboznámiť Belehrad a Kosovo o výstupe neúspešných rozhovorov, ktoré sa minulý týždeň podľa očakávaní skončili v slepej uličke. Vyslanec EÚ Wolfgang Ischinger vyhlásil, že správa o výsledkoch nebude zverejnená predtým, ako sa 10. decembra dostane do rúk generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna. "Záverom správy bude, že obom stranám sa nepodarilo dospieť k dohode," povedal Ischinger. "Nepredložíme žiadne návrhy. Mandát trojky sa končí predložením správy," dodal.
Del Ponteová zase informovala, že jej správa bude zahŕňať posúdenie spolupráce Srbska s tribunálom, pričom jej zistenia by mohli určiť, či EÚ obnoví s Belehradom predvstupové rozhovory. Medzi štyrmi hľadanými vojnovými zločincami je Karadžič, vojnový líder bosnianskych Srbov, a veliteľ jeho armády Ratko Mladič, ktorí sú na úteku už 12 rokov, odkedy boli obvinení z vojnových zločinov spáchaných počas vojny v Bosne v rokoch 1992-95. Predpokladá sa, že Karadžič sa ukrýva buď na Srbmi kontrolovanom území Bosny, alebo v susednej Čiernej Hore, kde strávil svoje detstvo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:03