StoryEditor

Ruská vlajková loď Moskva sa potopila. Zraniteľná je bez nej celá flotila, tvrdí o zničení krížnika generál

14.04.2022, 07:11
Slovenský generál vo výslužbe Pavel Macko označil zničenie krížnika Moskva za tvrdú ranu pre Rusko. USA predpokladajú, že loď sa doposiaľ nepotopila.

Ruský krížnik Moskva, vlajková loď Čiernomorskej flotily, utrpel po zásahu ukrajinskými protilodnými strelami Neptún, následnom požiari a explóziách munície vážne škody a začal sa potápať, oznámilo južné veliteľstvo ukrajinských ozbrojených síl podľa agentúry Reuters.

Ruské ministerstvo obrany naopak uviedlo, že požiar na lodi sa podarilo uhasiť, ustali výbuchy munície a loď si zachovala schopnosť plavby. Ďalšie plavidlá flotily sa krížnik pokúsili odtiahnuť do prístavu.

Počas prepravy sa ruská vlajková loď potopila uprostred búrky. Stratu krížnika priznalo aj ruské ministerstvo obrany, informuje o tom agentúra TASS

"Ohnisko požiaru na krížniku Moskva bolo lokalizované, nie sú vidieť plamene. Ustali výbuchy munície," uviedlo ruské ministerstvo podľa agentúry TASS. Dodalo, že loď zostala schopná plavby a jeho hlavná raketová výzbroj nebola poškodená. "Posádka krížnika bola evakuovaná na plavidlá Čiernomorskej flotily v okolí. Podnikajú sa opatrenia na odtiahnutie krížnika do prístavu," dodal úrad.

O dodávke protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine aj o špekuláciách o možnom dodaní stíhačiek Mig nášmu východnému susedovi sme sa v HNtelevízii rozprávali s ministrom obrany Jaroslavom Naďom:

Ministerstvo zatiaľ neuviedlo, čo požiar a výbuchy munície spôsobilo. Oznámilo len, že príčiny vyšetruje.

Krížnik zasiahli ukrajinské strely

Gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko v stredu večer povedal, že krížnik zasiahli ukrajinské strely. O požiari na palube Moskvy hovoril predtým aj poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Ich tvrdenia nemožno nezávisle overiť.

"Kde je Moskva? Utopila sa," napísal poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč na Twitteri a Facebooku. Think-tank Center for Analysis of Strategies and Technologies so sídlom v Moskve na svojom telegramovom účte podporil verziu udalosti ukrajinských činiteľov, že plavidlo zasiahli ukrajinské protilodné rakety Neptun, píše denník The Washington Post.

Reuters

​Krížnik Moskva na satelitnej snímke z 10. apríla severozápadne od prístavu Sevastopoľ.

Satelitné snímky americkej firmy Maxar Technologies ukázali, že krížnik sa 10. apríla nachádzal severozápadne od krymského prístavu Sevastopoľ. Jeho súčasnú polohu nemožno cez satelit určiť kvôli veľkej búrke nad Čiernym morom, napísal portál CNN.

Agentúra Unian poznamenala, že krížnik Moskva, ktorý zahraničné médiá označujú za najlepšie vybavenú a najvýznamnejšiu loď ruskej Čiernomorskej flotily, sa neslávne preslávil už na začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Posádka tohto plavidla vtedy vyzvala ukrajinských obrancov Hadieho ostrova, aby sa vzdali. Ukrajinskí vojaci to však nevyberavými slovami odmietli.

"Ruská vojnová lode, choď do riti," odkázal vtedy jeden z Ukrajincov.

Stanica BBC na svojom webe poznamenala, že ak sa správy o vážnom poškodení krížnika Moskva – najsilnejšie vyzbrojenej lodi Čiernomorskej flotily – po zásahu ukrajinskými strelami potvrdia, bude to najväčšia bojová strata ruského vojenského námorníctva od druhej svetovej vojny. Vtedy nemecké bombardéry potopili bojovú loď Marat.

Problém pre celú flotilu

Slovenský generál vo výslužbe a predseda mimoparlamentnej politickej strany ODS Pavel Macko označil zničenie krížnika Moskva za tvrdú ranu pre Rusko. "Je to mimoriadne zlá správa pre Čiernomorskú flotilu. Práve táto loď mala okrem velenia zabezpečovať aj protiraketovú obranu flotily," približuje v statuse na Facebooku s tým, že ide o významné plavidlo, ktorého strata bude Rusov veľmi bolieť.

Reuters

Krížnik Moskva na satelitnej snímke zo 7. apríla v prístave Sevastopoľ.

Macko vymenoval aj výzbroj, ktorou loď disponovala. Ide o 16 pevných odpaľovacích zariadení pre protilodné strely P-1000, 64 vertikálnych kontajnerov pre rakety systému protivzdušnej obrany S-300 a odpaľovacie zariadenia pre 40 kusov striel Osa pre vzdušnú ochranu samotnej lode a celé množstvo zbraní. Výbavu dopĺňali torpédové komory a vrtuľník.

"Práve táto raketami preplnená loď mala byť najlepšou ochranou celej flotily proti ukrajinským útokom. Bez tejto lode bude flotila podstatne zraniteľnejšia. Možnosť námorného výsadku pri Odese sa týmto výrazne znižuje," dodáva generál vo výslužbe. Po viacerých vojenských neúspechoch na Ukrajine ide podľa neho o ďalšiu zahanbujúcu správu pre ruskú armádu.

​Moskva nie je prvou ruskou vojnovou loďou, ktorá bola počas terajšej vojny poškodená. Ukrajinská armáda 24. marca oznámila, že v prístave Berďansk v Azovskom mori zničila ruskú výsadkovú loď.

Pôvodne sa hovorilo o Orsku, neskoršie upresnené informácie uvádzajú, že išlo o loď Saratov rovnakej triedy. Ďalšie dve plavidlá pri útoku poškodila.

Začiatkom marca Ukrajinci informovali aj o potopení ďalšej lode zapojenej do útoku na Hadí ostrov, ktorá sa mala potopiť pri Odese. Podľa médií bola však hliadková loď Vasilij Bykov neskôr videná v prístave Sevastopoľ, a to bez známok poškodenia.

Americké ministerstvo obrany predpokladá, že vlajková loď ruskej čiernomorskej flotily sa nepotopila. Hovorca amerického Pentagónu John Kirby vo štvrtok pre CNN povedal, že na ruskej vojnovej lodi "nastala explózia", avšak USA zatiaľ nevedia povedať, či plavidlo skutočne zasiahla ukrajinská raketa.

Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany pre CNN uviedol, že Washington predpokladá, že Moskva zrejme pokračuje v plavbe smerom na východ.

"Náš predpoklad je, že (Moskva) pôjde do Sevastopoľa na opravu. Ale to je naozaj všetko, čo môžeme v tejto chvíli povedať. Jediná ďalšia námorná aktivita, ktorá stojí za zmienku, je, že sme si všimli, že ostatné (ruské) lode, ktoré operovali v jej blízkosti, sa presunuli ďalej na juh v dôsledku škôd, ktoré (loď) Moskva utrpela," povedal pre CNN.

Krížnik Moskva

  • Vlajková loď ruskej Čiernomorskej flotily, pôvodne slúžila v sovietskom námorníctve ako Slava, bola premenovaná v 90. rokoch minulého storočia. Raketové krížniky patria od 60. rokov minulého storočia k najsilnejším lodiam sovietskeho a po ňom aj ruského námorníctva, ich hlavnou zbraňou sú protilodné strely s plochou dráhou letu a protilietadlové riadené strely (najmä námorná verzia systému S-300).
  • Krížnik sa začal stavať v lodeniciach v juhukrajinskom Mykolajive ako prvá loď svojej triedy (Projekt 1164 Atlant, určený najmä na boj s hladinovým loďstvom nepriateľa) v roku 1976, do služby ho sovietske námorníctvo zaradilo v januári 1983.
  • Loď slúžila napríklad v decembri 1989 na ubytovanie členov sovietskej delegácie počas summitu medzi Michailom Gorbačovom a Ronaldom Reaganom na Malte. Na prelome storočia bola Moskva modernizovaná, potom bola nasadená v roku 2008 počas konfliktu s Gruzínskom o Južné Osetsku, od roku 2013 ju Rusko používalo aj ako súčasť svojich síl nasadených v Sýrii.

01 - Modified: 2022-04-13 09:02:55 - Feat.: 0 - Title: Prečo je pre Putinov plán B dôležitý 9. máj. Západné služby sledujú zmenu stratégie 02 - Modified: 2022-04-13 11:13:59 - Feat.: 0 - Title: ANALÝZA: Kľúčová bitka o Donbas bude iná. Ukrajinci z nej môžu spraviť druhý Stalingrad 03 - Modified: 2022-04-08 08:31:31 - Feat.: 0 - Title: Rusi bojujú aj so zbraňami z Ukrajiny. Bez náhradných súčiastok sú však nahraní 04 - Modified: 2022-04-12 09:56:42 - Feat.: 0 - Title: Na Ukrajine máme vznešené ciele. Stret s "protiruskými silami" bol len otázkou času, vyhlásil Putin 05 - Modified: 2022-04-14 08:17:34 - Feat.: 0 - Title: Ako mobily zastavili tanky. Ukrajinci so smartfónmi zohrali kľúčovú úlohu 06 - Modified: 2022-04-13 14:40:43 - Feat.: 0 - Title: Odmietnutie prezidentovej návštevy na Ukrajine Scholza rozčúlilo. Označil to za trochu iritujúce 07 - Modified: 2022-05-08 20:02:51 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine: Rusi ostreľovali obytnú časť v Odese, Ukrajina zažila nečakanú návštevu 08 - Modified: 2022-04-14 11:27:01 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinský predstaviteľ: Ruské jednotky, ktoré sa zmocnili Černobyľu, budú čoskoro trpieť účinkami radiácie
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 03 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 04 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 05 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:43