StoryEditor

Zadržali údajného objednávateľa vraždy Politkovskej

15.09.2007, 11:20
Autor:
SITASITA
Ruskí vyšetrovatelia zadržali údajného objednávateľa minuloročnej vraždy známej novinárky Anny Politkovskej, informoval ruský denník Komsomolskaja Pravda vo svojom sobotňajšom vydaní.

Podozrivým je bývalý predstaviteľ štátnej správy v Čečensku Šamil Burajev, tvrdí denník, pričom sa odvoláva na nemenované bezpečnostné zdroje. Polícia ho podľa denníka zadržala vo štvrtok a väzbu schválil súd v nasledujúci deň. Vyšetrovateľov údajne priviedol na Burajevovu stopu pracovník ruskej spravodajskej služby FSB Pavel Rjaguzov, ktorého rovnako vypočúvali v súvislosti s vraždou Politkovskej. Ruská polícia ani vyšetrovatelia zatiaľ k zverejneným informáciám nezaujali stanovisko.
Šamil Burajev pôsobil osem rokov vo funkcii predsedu Ačkoj-martanovského okresu v Čečensku. Z úradu ho odvolal v roku 2003 vtedajší prezident Achmet Kadyrov. Ruská generálna prokuratúra predtým oznámila, že vraždu Politkovskej si objednali osoby žijúce v zahraničí s cieľom destabilizovať situáciu v Rusku. Samotný čin mal vykonať čečenský gang, ktorý sa v Moskve špecializoval na nájomné vraždy. Polícia v súvislosti s vraždou zadržala v auguste desať osôb, medzi nimi aj päť príslušníkov ruských bezpečnostných služieb vrátane podplukovníka Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Pavla Rjaguzova. Niektorí zo zadržaných sa medzitým dostali na slobodu.

Annu Politkovskú zastrelili v októbri minulého roku v Moskve. Patrila medzi najrešpektovanejšie postavy ruskej žurnalistiky. Preslávila sa najmä kritikou prezidenta Vladimíra Putina a vojny v Čečensku. V knihe o čečenskom konflikte zdokumentovala násilnosti proti civilnému obyvateľstvu, ktorých sa masovo dopúšťali ruské jednotky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:00