StoryEditor

Macron teraz kvôli podpore do Kyjeva nepôjde. Príde, až keď to bude užitočné

18.04.2022, 23:13
Autor:
ČTKČTK
Francúzsky prezident uviedol, že od zverejnenia záberov z Buče a ďalších miest v okolí Kyjeva, odkiaľ sa stiahla ruská armáda, s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nehovoril.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes povedal, že sa vydá do Kyjeva, až táto cesta prinesie niečo užitočné. Na Ukrajinu sa nevydá len preto, aby jej symbolicky vyjadril podporu, ako to urobili niektorí európski politici.

Reakcia Macrona

V nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval Macrona na Ukrajinu, aby si podľa neho uvedomil, že ruské vojská tam páchajú genocídu.

V rozhovore, ktorý odvysielala stanica France 5, Macron povedal, že s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nehovoril odkedy ukrajinské úrady zverejnili informácie o vraždách civilistov v Buči.

Ísť na Ukrajinu zatiaľ nemá v úmysle ani americký prezident Joe Biden, uviedla agentúra Reuters. "Ak sa vydám do Kyjeva, tak to urobím, aby som sa pokúsil zmeniť situáciu, a nie aby som len preukázal symbolickú podporu," povedal Macron.

Dodal, že s ukrajinským prezidentom sa počul po telefóne zhruba štyridsaťkrát. Zelenskému a ďalším ukrajinským predstaviteľom sa nepáčil Macronov postoj.

Macron totiž na rozdiel od amerického prezidenta Bidena odmietol označiť vraždy civilistov za ruskej okupácie miest v okolí Kyjeva za genocídu.

Macron však uviedol, že je takmer isté, že sa ruská armáda dopustila vojnových zločinov. Zelenskyj v nedeľu Macrona pozval na Ukrajinu, aby sa o genocíde presvedčil. "Až príde a uvidí, tak som si istý, že to pochopí," povedal Zelenskyj.

V nedeľu Zelenskyj pozval na Ukrajinu aj Bidena. Biely dom ale dnes uviedol, že návštevu Kyjeva nemá Biden v pláne. Spojené štáty zatiaľ nevyhovejú ani žiadosti Ukrajiny označiť Rusko za "štát podporujúci terorizmus".

Pripustil ďalší rozhovor s Putinom

Presunutie Ruska do tejto kategórie, kde sa nachádza napríklad Irán, Kuba či Severná Kórea, by umožnilo administratíve ďalej posilniť sankcie proti Moskve.

Macron tiež uviedol, že od zverejnenia záberov z Buče a ďalších miest v okolí Kyjeva, odkiaľ sa stiahla ruská armáda, s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nehovoril.

Nevylúčil ale, že tak urobí v budúcnosti, pretože sa chce podieľať na obnove mieru. "A to nie je možné urobiť bez rozhovorov s druhou stranou," uviedol Macron.

Dodal, že Francúzsko chce byť medzi garantmi povojnového stavu a že chce zastaviť vojnu sankciami, nie vojenským stretom s Ruskom.

01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 03 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 04 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 05 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:46