StoryEditor

Západ kritizuje ruské voľby

03.12.2007, 23:00

Drvivá väčšina západného sveta sa včera kriticky postavila k priebehu nedeľňajších parlamentných volieb v Rusku. Vážne výhrady k spôsobu hlasovania malo Nemecko, Taliansko či Británia. Spojené štáty otvorene vyzvali Rusko, aby dôkladne vyšetrilo všetky sťažnosti, týkajúce sa hlasovania. Biely dom takisto kritizoval využívanie štátnych peňazí na podporu vládnej strany Jednotné Rusko, ktorú do volieb viedol prezident Vladimir Putin.
Obavy z ďalšieho vývoja v Rusku máme aj my. "Minister zahraničných vecí Ján Kubiš s poľutovaním prijal správu pozorovateľov Rady Európy, že voľby v Rusku neboli spravodlivé a neboli v súlade s celým radom európskych záväzkov a štandardov," informoval HN tlačový odbor slovenskej diplomacie.
Podľa bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla priebeh ruských volieb ukázal, že prezident Putin sa v záujme zachovania moci vo vlastných rukách rozhodol upevniť systém, ktorý nerešpektuje práva ruských obyvateľov a opiera sa o násilie, podvody a ideologickú manipuláciu.
Najhlasnejšie námietky proti ruským voľbám sa však ozývajú z Bruselu. Predvolebná kampaň bola podľa eurokomisárky pre zahraničné vzťahy Benity Ferrerovej-Waldnerovej poznamenaná absolútnou ignoráciou práva na slobodu slova a zhromažďovania. "Videli sme porušovanie základných práv," pripomenula v Berlíne Ferrerová-Waldnerová. Za "veľmi nešťastné" označila aj obštrukcie ruských úradov, ktoré zabránili väčšej účasti pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:16