TASR/Kancelária prezidentky
StoryEditor

Pápež sa nechce stretnúť s Orbánom, dá prednosť Slovensku. Môže to rozpútať diplomatickú roztržku

04.06.2021, 21:16
Autor:
ČTKČTK
Budapešť môže rozladiť aj fakt, že zatiaľ čo v Maďarsku chce pápež stráviť len niekoľko hodín, návšteva na susednom Slovensku bude najskôr niekoľkodňová.

Pápež František sa pri svojej plánovanej septembrovej návšteve Maďarska nechce stretnúť s premiérom Viktorom Orbánom ani prezidentom Jánosom Áderom.

S odvolaním sa na zdroje vo Vatikáne to napísal americký katolícky denník National Catholic Register (NCR). Ak hlava katolíckej cirkvi skutočne odmietne pozvanie najvyšších maďarských predstaviteľov, môže to spôsobiť významnú diplomatickú roztržku, napísala agentúra APA.

Čo môže rozladiť Budapešť?

Budapešť môže rozladiť aj fakt, že zatiaľ čo v Maďarsku chce pápež stráviť len niekoľko hodín, návšteva na susednom Slovensku bude najskôr niekoľkodňová.

Pápež v marci oznámil, že sa do Maďarska vydá, aby odslúžil záverečnú omšu Medzinárodného eucharistického kongresu, ktorý sa uskutoční v Budapešti od 5. do 12. septembra.

Podľa National Catholic Register chce František v krajine stráviť len nevyhnutne dlhý čas a vyhnúť sa akýmkoľvek stretnutiam s politikmi. Orbán je zástancom tvrdej protiimigračnej politiky, ktorú naopak pápež dlhodobo kritizuje a volá po väčšej solidarite a pomoci utečencom.

Podľa katolíckeho denníka zatiaľ itinerár pápežovej cesty vyzerá tak, že z letiska v Budapešti zamieri priamo na bohoslužbu a bezprostredne po nej sa presunie do Bratislavy.

"Ak pápež nezmení plány stráviť tri a pol dňa na Slovensku, teda v krajine, ktorú spájajú s Maďarskom zložité historické väzby, ale ktorá s ním má teraz dobré vzťahy, bude to podľa zdrojov NCR pre premiéra Orbána obrovská facka," napísal americký denník.

Snaha Maďarov

Zástupcovia Maďarska sa teraz snažia o to, aby pápež zmenil názor a svoje plány upravil. Minulý týždeň vo Vatikáne rokovali podpredseda vlády Zsolt Semjén a kardinál Péter Erdö, arcibiskup ostrihomský-budapeštiansky.

Pápež už v minulosti absolvoval zahraničné cesty, kedy sa nestretol s vedúcimi politickými predstaviteľmi daných krajín. Napríklad v roku 2014 hovoril v Európskom parlamente v Štrasburgu, bez toho, aby rokoval s francúzskymi politikmi.

Politickým stretnutiam sa vyhol aj počas cesty na grécky ostrov Lesbos v roku 2016 alebo pri ceste na ekumenické stretnutie vo Švajčiarsku v roku 2018.

Vtedy ale nenavštívil metropoly týchto štátov, a zdvorilostné stretnutie s vysokými politikmi preto na programe neboli.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:02