StoryEditor

Srbsko zvláda situáciu celkom pokojne

10.03.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Nezávislosť Kosova rozdelila Srbsko na dva tábory. Výsledkom toho je víkendová demisia vlády Vojislava Koštunicu a krajinu tak čakajú predčasné voľby. "Situácia uviazla na mŕtvom bode," povedal pre HN srbský analytik Ivan Vejvoda.

Srbská vláda sa rozpadla kvôli Kosovu. Čo v tomto smere môžu zmeniť predčasné voľby?
Vládne tu všeobecné presvedčenie, že toto je správny krok vpred pre Srbsko po tom, čo mu zobrali Kosovo. Vláda je presvedčená, že svojou demisiou ukončí situáciu, ktorá uviazla na mŕtvom bode. Veľa analytikov sa zhoduje v tom, že kríza môže trvať napriek tomu až do jesene, hoci vláda tvrdí, že predčasnými voľbami chce "vyčistiť" politickú scénu a dať možnosť Srbom vyjadriť, ktorým smerom sa chcú uberať.

Neobávate sa eskalácie napätia, ak by voľby vyhrali nacionalisti?
To sa nedá v tejto chvíli predpovedať. Môže sa pokojne stať, že opäť vyhrajú prozápadné strany. No takisto je reálne, že väčšinu v parlamente získajú nacionalistické strany a budú zostavovať vládu. Musím však pripomenúť, že až na nešťastné zapálenie západných ambasád a dvoch hraničných priechodov v Kosove radikálnymi skupinami, Srbsko zvláda túto situácia celkom pokojne. Väčšina Srbov sa taktiež obávala, že budú útoky na Srbov v Kosove, čo sa napokon nestalo aj vďaka srbskej vláde a vojakom medzinárodných mierových jednotiek KFOR, ktoré pôsobia v Kosove. Je to znamenie toho, že nikto si neželá násilie. To, čo si väčšina želá, je stabilná situácia, bez ohľadu na to, ako dlho potrvá tento spor.

Európa by však skôr brala víťazstvo prozápadnej strany prezidenta Borisa Tadiča...
Áno, ale netreba zabúdať, že už súčasná parlamentná väčšina je proeurópska, pretože tu máme liberálne hnutie G17 Plus, ktoré je spriaznené s Tadičovou Demokratickou stranou. V predvolebných prieskumoch spred niekoľkých dní radikálna nacionalistická strana Tomislava Nikoliča mala 39-percentnú podporu a tesne za ním bola Tadičova strana s 38 percentami. Takže spoločnosť je teraz rozdelená na dva tábory. Strana premiéra Vojislava Koštunicu skončila v prieskumoch až na treťom mieste s veľkou stratou na prvých dvoch, mala asi šesť percent. Takže nech už dopadnú voľby akokoľvek, úloha Koštunicovej strany už nebude taká veľká ako doteraz.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:54