StoryEditor

Vltava v Prahe klesá, nemecké Sasko čelí katastrofe

16.08.2002, 00:00

Vltava v hlavnom meste Českej republiky od stredajšieho popoludnia trvalo klesala. Hladina vody dosahovala včera ráno 650 centimetrov, čo je v porovnaní s maximálnymi 682 centimetrami relatívne výrazný pokles. Metro v Prahe jazdilo stále v obmedzenom rozsahu, ani jedna z troch trás neprechádzala cez Vltavu. Pre automobilovú dopravu boli prístupné dva pražské mosty, ďalších šesť bolo uzavretých. Vodu od stredy odčerpávajú z Národného divadla, univerzitnej knižnice Klementínum i ďalších budov, ktoré ležia v tesnej blízkosti rieky. Bez elektrického prúdu je naďalej Malá Strana, Staré Mesto, Libeň, Holešovice, Karlín, Trója a Smíchov. Predpoveď počasia pre Prahu je priaznivá a zrážky nehlásia. Magistrát hlavného mesta Českej republiky však vyzval všetkých obyvateľov evakuovaných častí Prahy, aby sa nepokúšali vracať sa do svojich domov, pretože zatiaľ to nie je možné. Prahou stále preteká 50-ročná voda a najviac postihnuté časti mesta sú stále zaplavené. V miestach, kde voda ustúpila, sa musí uskutočniť kontrola statiky budov, elektrických a plynových zariadení. Až potom je možný návrat do objektov. Všetky evakuované časti mesta by mali byť hermeticky uzavreté políciou.
Zatiaľ čo Vltava v Prahe klesla, stúpla hladina Labe. V Ústí nad Labem prekročila desaťmetrovú hranicu a naďalej stúpala. Labe dosahovalo desaťmetrovú hladinu v Děčíne a dramatická situácia bola aj v Mělníku, ktorý je prakticky odrezaný od sveta. Evakuácia prebiehala včera takmer po celom úseku Labe. V okrese Mělník evakuovali dediny Větrušice a Tuháň. Voda stále stúpala aj v Neratoviciach. Obyvateľov v noci vyľakal výbuch v zaplavenom areáli chemičky Spolana Neratovice, ale údajne nešlo o nič vážne, len vyhoreli prebytočné chemikálie. Návrat mnohých obyvateľov z okolitých dedín, ktoré museli opustiť, bude smutný, pretože mnohé domy nevydržali nápor vody a zrútili sa. Zatiaľ čo severné Čechy zápasia s rastúcou vodou, južné Čechy majú už najhoršie pravdepodobne za sebou a zisťujú škody.
V Rakúsku sa situácia stabilizovala, Dunaj pomaly klesá. Najviac zatopenými zostávajú oblasti Tullnerfeldu a Laa an der Thaya. Žiadne problémy so záplavami už zatiaľ nehrozia rakúskej metropole Viedni. V rakúskom hlavnom meste je prietok Dunaja približne 10 500 kubických metrov za sekundu. Pri Korneuburgu namerali v stredu popoludní hladinu vo výške 7,83 metra a rieka by mala mať klesajúcu tendenciu. Rakúska vláda včera oznámila, že obmedzí objednávku na nákup stíhačiek Eurofighter z pôvodných 24 na 18 kusov a oddiali znižovanie daní. Kabinet sa odhodlal k tomuto kroku, aby zredukoval zaťaženie rozpočtu v súvislosti s rozhodnutím o vydaní balíka pomoci pre obete záplav v krajine.
V katastrofálne zaplavenej východnej nemeckej spolkovej krajine Sasko mala rieka Labe dosiahnuť ďalšiu kritickú hranicu. V ohrozenom Schöne dokonca už prestali merať hladinu rieky. Labe tam včera ráno stúplo za dve hodiny o 30 centimetrov na neuveriteľných rekordných 9,95 metra. Povodne si vyžiadali najmenej desať ľudských životov. Nielen v Sasku, kde bolo zranených už 95 ľudí, ale aj v Sasku-Anhaltsku a Brandenbursku bojujú státisíce ľudí s vodným živlom, ktorý zaplavil mestá, mestečká a obce, vynútil si evakuácie a spôsobil obrovské materiálne škody. Na nemeckom úseku Labe sa pod vodu dostali ďalšie štvrte saského sídelného mesta Drážďany a celé regióny až po mesto Riesa. V jednotlivých lokalitách bolo treba rátať s výpadkami elektrickej energie, nedostatkom pitnej vody a poruchami v zásobovaní potravinami, pretože ani cesty a mosty neboli prejazdné. Kritická bola aj situácia v 230-tisícovom Magdeburgu, kde bude do soboty evakuovaných 20 000 ľudí, vo Wittenbergu, v Dessau i juhobrandenburskom Mühlbergu, kde sa ráta s evakuáciou asi 5 000 osôb. V okolí Bitterfeldu včera neodolala náporu vody hrádza a došlo k zatopeniu oblasti s chemickým parkom. V Nemecku vyvolávajú obavy aj správy z ČR, konkrétne z Neratovíc, kde sa pod vodou ocitla Spolana a kde vyhlásili chemický poplach.
Na záplavy sa pripravujú aj v Maďarsku. Vláda vyčlenila z ústrednej rezervy štátneho rozpočtu 500 miliónov forintov na prípravu proti dunajskej záplavovej vlne a na ochranné opatrenia. Oznámil to včera v Budapešti šéf Úradu predsedu vlády Elemér Kiss. V prípade potreby uvoľnia aj ďalšie prostriedky na ochranné práce. Takzvaný fond vis major doplnili o jednu miliardu forintov, o použití týchto prostriedkov rozhodne rezort vnútra, dodal Kiss.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:51