StoryEditor

Polícia v Malajzii rozohnala tisíce demonštrantov slzotvorným plynom

10.11.2007, 10:14
Autor:
TASRTASR
Malajzijská polícia dnes slzotvorným plynom a vodnými delami rozohnala tisíce opozičných demonštrantov, ktorí v metropole Kuala Lumpur požadovali volebné reformy.

Išlo o najväčšie protivládne protesty v krajine za takmer desaťročie.

Napriek rozsiahlym bezpečnostným opatreniam a daždivému počasiu vyšlo do ulíc metropoly podľa odhadov polície 10.000 až 30.000 nespokojencov požadujúcich slobodné a spravodlivé voľby.

Davy demonštrantov sa zišli súčasne na viacerých miestach v centre Kuala Lumpur. Jedna so skupín protestovala pred palácom malajzijského kráľa. Opoziční lídri odovzdali predstaviteľom kráľovskej kancelárie memorandum, požadujúce monarchovu intervenciu do prípravy volieb, ktoré sa očakávajú začiatkom budúceho roka.

Poriadková polícia zasiahla proti demonštrantom, ktorí s výkrikmi "Boh je veľký" odmietli výzvy na ukončenie nepovoleného protestu a pokúsili preniknúť na námestie nezávislosti.

Účastníci protestov boli oblečení v tričkách žltej farby, ktorá v Malajzii predstavuje farbu monarchie a prevolávali heslá na slávu kráľovi. Opozícia totiž dúfa, že konštitučný monarcha podporí jej snahy o uskutočnenie volebných reforiem.

Aktivisti požadujú odstránenie mien neexistujúcich voličov z hlasovacích zoznamov, opatrenia na zabránenie hlasovania v zastúpení a prístup do štátom kontrolovaných médií pre všetky politické strany. Kritici poukazujú na zámerné prispôsobovanie systému volebných obvodov v prospech dlhoročnej vládnej koalície a na ďalšie volebné neregulárnosti.

Správu priniesli agentúry DPA a AP.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:51