Reuters
StoryEditor

Je to vynikajúca správa pre celú Európu. Lídri reagujú na znovuzvolenie Macrona

24.04.2022, 21:16
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
S Francúzskom môžeme počítať na ďalších päť rokov, vyhlásil šéf Európskej rady Charles Michel.

Predseda Európskej rady Charles Michel v nedeľu vyjadril pocit úľavy nad víťazstvom úradujúceho francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v druhom kole prezidentských volieb.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Macronovi k volebnému výsledku zagratulovala. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Potrebujeme silnú Európu

"V týchto problematických časoch potrebujeme silnú Európu a Francúzsko, ktoré je naplno oddané zvrchovanejšej a strategickej Európskej únii," napísal Michel na Twitteri. "S Francúzskom môžeme počítať na ďalších päť rokov," dodal.

"Mám veľkú radosť, že budeme môcť pokračovať v našej vynikajúcej spolupráci," napísala na Twitteri von der Leyenová.

Rovnako aj taliansky premiér Mario Draghi zablahoželal v nedeľu Macronovi k opätovnému zvoleniu do funkcie v druhom, rozhodujúcom kole volieb. Informovala o tom agentúra AFP.

"Víťazstvo Emmanuela Macrona vo francúzskych prezidentských voľbách je vynikajúcou správou pre celú Európu," uviedol vo vyhlásení Draghi.

Ku gratuláciám sa pridali aj ďalší politici

Macronovi k víťazstvu zablahoželala aj predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová i viacerí európski politici.

Metsolová sa podľa svojich slov teší na pokračovanie spolupráce s Francúzskom, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ. "Silná EÚ potrebuje silné Francúzsko," napísala.

"Francúzsko je jedným z našich najbližších a najdôležitejších spojencov," napísal na Twitteri britský premiér Boris Johnson, ktorý Macronovi aj zagratuloval k znovuzvoleniu. Takisto vyjadril radosť nad pokračovaním spolupráce.

Holandský premiér Mark Rutte tiež vyjadril nádej na pokračovanie rozsiahlej spolupráce v EÚ i NATO.
Nemeckí politici z rôznych častí politického spektra vyjadrili Macronovi podporu, píše AP.

Boli medzi nimi i predstavitelia strán vládnej koalície - sociálnych demokratov (SPD), Slobodnej demokratickej strany (FDP) a Zelených.

Zvíťazila zjednotená Európa

Voliči Emmanuela Macrona vyslali jasný proeurópsky signál, je presvedčený nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý francúzskej hlave štátu na twitteri gratuloval k znovuzvoleniu.

Zjednotená Európa je najväčším víťazom francúzskych prezidentských volieb, myslí si tiež nemecký minister financií Christian Lindner.

"Félicitations, srdečné blahoželanie milému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi," napísal Scholz na adresu štyridsaťštyriročného politika, ktorý v druhom kole volieb presvedčivo porazil krajne pravicovú súperku Marine Le Penovú, keď získal okolo 58 percent hlasov. "Teším sa, že budeme pokračovať v našej dobrej spolupráci," poznamenal Scholz tiež.

Macronovo znovuzvolenie dokazuje záujem francúzskych voličov o európsku budúcnosť krajiny, ako aj o jej silné angažovanie sa na širšej medzinárodnej scéne. Uviedol v tejto súvislosti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Korčok pripomenul, že Slovensko a Francúzsko sú spojenci v strednej Európe, v EÚ a v NATO. "Budujeme na medzičasom strategických vzťahoch, ktoré sa za čoskoro 30 rokov formálnej väzby medzi oboma štátmi vytvorili nielen názvom, ale aj obsahom," povedal Korčok.

Čaká sa na oficiálne výsledky

Volebné miestnosti sa vo Francúzsku zatvorili o 19:00 hodine, vo väčších mestách vrátane metropoly Paríž o 20:00 hodine a oficiálne výsledky sa očakávajú ešte v nedeľu večer.

Macron podľa prieskumov zvíťazil v nedeľňajšom druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb so ziskom 57,6 až 58,2 percenta hlasov.

01 - Modified: 2022-04-19 09:08:29 - Feat.: 0 - Title: Le Penová nazýva Macrona elitárom. On chce z Francúzska prvú veľkú ekonomiku bez plynu a ropy 02 - Modified: 2022-04-21 04:42:48 - Feat.: 0 - Title: Le Penovej plán zakázať moslimskú šatku môže vyvolať „občiansku vojnu“, vyhlásil Macron 03 - Modified: 2022-04-22 13:23:03 - Feat.: 0 - Title: ANALÝZA: Migrant vo Francúzsku a nepracuje? Von, súhlasia Macron a Le Penová. Rozdeľujú ich iné témy 04 - Modified: 2022-04-25 08:07:44 - Feat.: 0 - Title: Voľby vo Francúzsku: Víťazom prezidentských volieb sa stal Emmanuel Macron
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 05 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:44