StoryEditor

Briti sa dozvedeli pravdu o ufónoch

15.05.2008, 00:00
Dlhé desaťročia boli spisy o mimozemských bytostiach zamknuté v archívoch s nápisom "prísne tajné". Britské ministerstvo obrany sa však teraz rozhodlo obsah toho, čo poznáme skôr z filmu Akty X -- teda spisy o neidentifikovaných lietajúcich objektoch UFO -- zverejniť na stránkach národného archívu.

Dlhé desaťročia boli spisy o mimozemských bytostiach zamknuté v archívoch s nápisom "prísne tajné“. Britské ministerstvo obrany sa však teraz rozhodlo obsah toho, čo poznáme skôr z filmu Akty X - teda spisy o neidentifikovaných lietajúcich objektoch UFO - zverejniť na stránkach národného archívu. Ide o kresby, fotografie a rozprávania ľudí, ktorí údajne UFO videli v 70. a 80. rokoch. Obyčajní ľudia, ale aj policajti na stovkách strán opisujú napríklad čudné svetlá na oblohe, predmety a množstvo udalostí, ktoré vláda uzavrela ako "nevysvetliteľné“. Ufóni svojho času postavili do pozoru dokonca aj tradičný britský parlament, ktorý sa touto otázkou vážne zaoberal.
Veľký záujem verejnosti v Británii teraz chladia odborníci, ktorí tvrdia, že väčšina z javov sa dá vysvetliť. Na tieto záhady sa pozerajú so skepsou aj naši vedci. "Vždy bude rozpor medzi hláseniami ľudí a skutočnými pozorovaniami. Aj my sa stretávame každoročne v zimnom období s množstvom hlásení o UFO, pritom je to Sírius, najjasnejšia hviezda, ktorá sa pri pozorovaní zo Zeme často trbliece,“ povedal pre HN astrofyzik Juraj Tóth. Vo všeobecnosti však podľa neho astronómovia a astrobiológovia nevylučujú existenciu mimozemského života.

Príliš starý na mimozemšťana
Z dvoch stoviek tajných dokumentov britský rezort obrany sprístupnil v národnom archíve zatiaľ len osem. Ide väčšinou o výpovede ľudí, ktorí sa snažili upozorniť vládu na nezvyčajné stretnutia s čudnými bytosťami, ale aj o listy medzi ministerstvom obrany a expremiérkou Margaret Thatcherovou.
Spisy budú k dispozícii ďalšie štyri roky. Hovorca národného archívu vysvetlil, že vláda sa rozhodla pre ich sprístupnenie na základe veľkého záujmu verejnosti.
Istý 78-ročný muž z grófstva Hampshire údajne stretol mimozemšťana v roku 1983. Presne opísal, ako vstupoval na palubu svojho vesmírneho korábu. Ešte predtým sa ho neznáma bytosť spýtala na jeho vek a pustila ho so slovami - "Môžete ísť. Ste príliš starý a príliš slabý na naše ciele.“ Veda však niečo podobné spochybňuje. "Naša planéta je jedným z posledných miest, kde by vedci čakali iné formy života. Skôr ako malí zelení mužíčkovia to budú napríklad čiastočky plynov v atmosférach vzdialených planét,“ tvrdí si Tóth.
Na prekvapenie verejnosti britská vláda zverejnila aj podrobnosti z kedysi tajnej debaty o UFO v Snemovni Lordov. Lord Strabolgi v roku 1978 podal oficiálne stanovisko vlády o UFO. Diskusiu v pléne vtedy uzatvorili s tým, že udalosti o UFO sú hlúposti a konšpirácie senzáciechtivých ľudí. Zarážajúce však je, že ministerstvo má v rukách aj výpovede z oficiálnejších zdrojov, ako sú bežní ľudia. Ide napríklad o príslušníkov amerického letectva, ktorí nad britským nebom videli nezvyčajné svetlá na oblohe v roku 1980. Nie je to jediný prípad, čo kresby urobili policajti. Aj inokedy strážcovia zákona potvrdili, že spozorovali zvláštny predmet vo vzduchu, ktorý sa pohyboval z boka na bok, hore a dolu, a stále si zachovával pôvodnú pozíciu.

Vatikán sa vzdáva
Čo sa týka výskumu javov mimo nášho sveta, nedávno svet zaskočil aj Vatikán. Najvyššie cirkevné kruhy pripustili, že viera v Boha je zlučiteľná s vierou v mimozemšťanov. Vyjadril sa tak blízky pápežov spolupracovník a riaditeľ vatikánskeho observatória José Gabriel Funes. Podľa neho je možné, že existuje planéta obývaná čistými bytosťami. "Aj keď zatiaľ nemáme žiadne dôkazy, nemôžeme vylúčiť hypotézu, že sú ďalšie obývané planéty. Takisto ako na Zemi žije mnoho stvorení, môžu byť aj iné bytosti, rovnako inteligentné, ktoré stvoril Boh,“ povedal pápežov hlavný astronóm. Iní experti však tvrdia, že na také niečo neexistujú dôkazy. "Vo svojej poslednej prednáške sa známy britský fyzik Stephen Hawking zamýšľa nad tým, prečo, ak existujú vyspelé mimozemské civilizácie, nás ešte stále nekontaktovali,“ uzatvára Tóth.

Čo robia ufóni
– Únosy ľudí do mimozemských plavidiel, kde sú spravidla podrobení lekárskym experimentom. Pri únosoch často dochádza k strate určitého časového obdobia, ktoré votrelci ľuďom vymažú z pamäti.

– Tajomné kruhy v obilí, ktoré vznikajú uležaním časti plodín, zväčša v noci. Po roku 1990 sa začali objavovať čoraz zložitejšie obrazce, ktoré už vôbec nemusia pripomínať jednoduchý kruh v tráve.

– Nevysvetliteľné mrzačenie dobytka, najmä v USA. Zvieratá sú často spustené v strede pastvín z veľkej výšky a časti vnútorností majú odstránené s chirurgickou presnosťou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:19