StoryEditor

Naši z Mlynkov stavili na Fica

Napätá situácia okolo Slovákov v maďarskej obce Mlynky neutícha. Slováci sa s kontroverzným rozhodnutím miestnej samosprávy o vysťahovaní slovenských organizácií zo Slovenského domu nezmierili - po neúspechu dohodnúť sa so samosprávou teraz hľadajú podporu u nášho premiéra Roberta Fica. Ten na včerajšom stretnutí s predstaviteľmi našej samosprávy v Mlynkoch prisľúbil svoju pomoc, ale problém by podľa neho mali riešiť Maďari. "Keby to bolo iba na nás, nemáme žiadny problém, jednoducho sa tam postaví nový Slovenský dom a je vybavené," povedal Fico.

Slováci v Mlynkoch sa však svojho domu nechcú len tak vzdať. "Nechceme opustiť Slovenský dom, ktorý pred 40 rokmi postavili Slováci a je symbolom našej slovenskosti," tvrdí predsedníčka miestnej slovenskej menšinovej samosprávy Marta Demjénová. Podľa nášho premiéra už existuje aj alternatívne riešenie situácie, ale zatiaľ o ňom nechcel hovoriť. Konečného rozhodnutia sa Slováci v Maďarsku dočkajú už po zasadaní samosprávy 29. apríla.
Podľa rozhodnutia samosprávy mala Slovenská samospráva v Mlynkoch a Združenie pilíšskych Slovákov opustiť Slovenský dom v Mlynkoch začiatkom apríla. Po nátlaku nakoniec svoje rozhodnutie poslanci predĺžili do konca mesiaca. Kontroverzný návrh inicioval starosta obce Jószef Lendavai, ktorý plánuje tieto priestory využívať ako svoju kanceláriu.

Kauza Mlynky zasiahla aj do diplomatických kruhov. Naše ministerstvo zahraničných vecí si po kríze, ktorá v súvislosti s kauzou vypukla, povolalo aj maďarského chargé d´affaires na Slovensku Lajosa Váradiho. Slovenská diplomacia aj takto apelovala, aby Maďarsko situáciu napravilo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:32