Reuters
StoryEditor

Rusko posledných desaťročí je preč. Zmenilo sa na orwellovský, paralelný vesmír, hovorí korešpondent

25.04.2022, 11:03
Autor:
ČTKČTK
Zažil som komunistické Rusko. Žil som v postsovietskom Rusku. A teraz sa najrozľahlejšia krajina na svete znova premenila, tvrdí moskovský korešpondent spravodajského portálu BBC.

V Moskve žiadne delostrelecké granáty nevybuchujú. Mesto neobkľúčili žiadne cudzie jednotky. Každodenné zážitky Moskovčanov nie sú ničím v porovnaní s hrôzami na Ukrajine. Na prvý pohľad život dokonca vyzerá normálne: magistrála Sadovoje kolco je ako vždy upchatá a z neďalekej stanice metra sa hrnú davy ľudí, opisuje moskovský korešpondent spravodajského portálu BBC Steve Rosenberg.

V skutočnosti by sa však v Rusku dalo len máločo označiť za normálne. Všetko normálne sa skončilo 24. februára, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojim vojakom vpadnúť na Ukrajinu v rámci svojej "špeciálnej vojenskej operácie".

​Zažil som komunistické Rusko. Žil som v postsovietskom Rusku. A teraz sa najrozľahlejšia krajina na svete znova premenila. Dovoľte mi, aby som vás vzal na prehliadku „Ruskom špeciálnej vojenskej operácie“.

Obrie latinské písmeno Z

Nasadám do auta a idem do supermarketu. Zo zvyku zapínam rádio, naladené na frekvencii 91.2 FM – kedysi na nej vysielalo rádio Echo Moskvy. Bola to jedna z mojich najobľúbenejších staníc, spoľahlivý zdroj aktualít a informácií. V posledných týždňoch však boli všetky nezávislé médiá zablokované alebo zrušené. Na známej frekvencii teraz vysiela štátna stanica Sputnik, ktorá podporuje ruskú ofenzívu na Ukrajine.

Prechádzam kruhovou magistrálou a míňam divadlo, ktoré na svojej fasáde vztýčilo obrie latinské písmeno Z – symbol ruskej vojenskej operácie. Ďalšie Z je pred sídlom ruských dráh. Predbieham nákladné auto, ktoré má na boku samolepku Z. V uplynulých týždňoch toto písmeno nasprejovali na vchodové dvere kritikov Kremľa.

Obchod v nákupnom centre ani zďaleka nekvitne. Veľa predajní - s medzinárodnými značkami - zatvorilo. Od útoku ruských síl na Ukrajinu pozastavili v Rusku stovky zahraničných spoločností.

V supermarkete sú plné regály. Zdá sa, že nedostatok cukru v Rusku z minulého mesiaca – dôsledok panických nákupov – je zažehnaný. Zmenšil sa však podľa všetkého sortiment a ceny za posledné dva mesiace vystrelili nahor.

Ukrajina? Strašné

Pred nákupným centrom sa dám do reči s lekárkou Nadeždou. "Ceny sú také vysoké, že so svojím platom teraz nevyjdem," hovorí mi.

"Najťažšie zo všetkého je však žiť v spoločnosti, ktorá nechce poznať pravdu o udalostiach na Ukrajine. Ľudia sa príliš zaujímajú o svoje starosti o splácanie hypoték a dlhov. Nezaujímajú sa o to, čo sa deje okolo nich. Ale ja si myslím, že to, čo sa deje na Ukrajine, je strašné. Hanbím sa za to, že som Ruska," dodáva Nadežda.

Pokračujem na moskovský strojársky inštitút, kde som pred tridsiatimi rokmi učil angličtinu. Na začiatku 90. rokov, po páde komunizmu, tu boli moji študenti plní nádeje, že Rusko a Západ nadviažu trvalé priateľstvo a partnerstvo; že budúcnosť bude v znamení mieru a prosperity. To nevyšlo.

"Všetky problémy prekonáme. Po západe slnka vždy prichádza úsvit," hovorí študent Denis. "Ale ja našich vojakov podporujem. Sú to naši vojaci. Som povinný podporovať svoju krajinu, nech sa deje, čo sa deje," dodáva.

Putin je môj preZident

Mojou poslednou zastávkou je ohromné ​​vojnové múzeum, ktoré oslavuje víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne – slávne víťazstvo vykúpené nesmiernymi ľudskými stratami. Pri takzvanej Veľkej vlasteneckej vojne zahynulo vyše 27 miliónov sovietskych občanov.

Mňa však znepokojuje, ako si "špeciálna vojenská operácia" našla miesto aj v tomto múzeu a ako ju tu uctievajú. Na webových stránkach múzea je slovo "múzeum" upravené tak, aby namiesto zodpovedajúceho písmena v azbuke obsahovalo písmeno Z v latinke. V miestnom obchodíku so suvenírmi si môžete kúpiť hrnčeky s písmenom Z a odznak s nápisom "Putin je môj preZident".

V múzeu sa práve koná výstava o nacizme na Ukrajine. Pomáha upevniť falošné tvrdenia Kremľa, že ruská armáda oslobodzuje Ukrajincov od nacistov.

To je "Rusko špeciálnej vojenskej operácie" - orwellovský, paralelný vesmír, kde je invázia oslobodenie, agresia sebaobrana a kritici zradcovia.

Mám pocit, že Rusko, ktoré som poznal posledných 30 rokov, je preč.

01 - Modified: 2022-04-25 10:49:55 - Feat.: 0 - Title: Nepoučili sme sa. Hrozí nám scenár wehrmachtu, hovorí Putinovo „alter ego" dôstojník Strelkov 02 - Modified: 2022-04-25 10:58:05 - Feat.: 0 - Title: Aký bude svet v jedno chladné ráno v roku 2025 03 - Modified: 2022-04-24 16:10:31 - Feat.: 0 - Title: Putin je presvedčený, že rokovania sú v slepej uličke. Stratil záujem o mierové rozhovory 04 - Modified: 2022-04-22 22:21:37 - Feat.: 0 - Title: Koľko ruských vojakov padlo na Ukrajine? Putinov hovorca to označil za tragédiu 05 - Modified: 2022-04-23 12:40:10 - Feat.: 0 - Title: Rusko považuje tvrdenia USA o tom, že na Ukrajine použijú jadrové zbrane, za absurdné 06 - Modified: 2022-04-23 17:09:44 - Feat.: 0 - Title: Heger: Rusku zaplatíme za plyn v eurách. Slovensko sa chce do konca budúceho roka zbaviť závislosti od ruských fosílnych palív 07 - Modified: 2022-04-24 10:24:47 - Feat.: 0 - Title: Bdelý občan hlási nepriateľa. V Rusku sa zdvihla mohutná vlna udavačstva
01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:33