StoryEditor

Tymošenková premiérkou? Prvý pokus nevyšiel

Julia Tymošenková nebude premiérkou. Aspoň zatiaľ. Na včerajšom hlasovaní jej totiž k zvoleniu chýbal jeden hlas. A dôvod bol veľmi zaujímavý -- technické problémy pri hlasovaní. Poslanci budú mať druhú šancu na zvolenie novej premiérky dnes.
Chýbal jeden hlas
Pri hlasovaní tak získala Tymošenková len 225 hlasov z 227 koaličných poslancov, čo vládna Naša Ukrajina a Blok Julie Tymošenkovej odôvodnili technickými problémami. "Nie sú to poslanci, kto zlyhal, ale prístroje. Bolo to predprogramované na 225 hlasov," vyhlásil po hlasovaní Volodymyr Silenko, poslanec za Blok Julie Tymošenkovej.
Minimum hlasov na to, aby Tymošenková "prešla", bolo 226. Práve preto vznikajú pochybnosti o tom, či sa o technickú poruchu niekto nepostaral.
"Je veľmi pravdepodobné, že so serverom niekto manipuloval. Mám s tým aj vlastné skúsenosti. Pamätám sa, že v roku 2005, keď som sa stal ministrom ekonomiky, ústava nedovoľovala, aby som bol zároveň aj poslanec. Keď parlament rozhodol, že musím ukončiť poslanecký mandát, okamžite po tomto rozhodnutí, bolo to len niekoľko sekúnd, moja karta na hlasovanie bola zablokovaná. Takže je to veľmi jednoduché," povedal pre HN poslanec z Bloku Julie Tymošenkovej Sergej Teriochin.
Krehká spolupráca
To, že by niekto z koaličných poslancov nehlasoval za, "oranžoví" spojenci vylúčili. Je však všeobecne známe, že nie všetci poslanci z Juščenkovej Našej Ukrajiny súhlasili s tým, aby premiérkou bola práve Tymošenková.
Opozícia si stojí za svojím, a ako od začiatku tvrdí -- koalícia postavená na takej krehkej väčšine nemôže fungovať. "Koalícia postavená na prevahe dvoch hlasov nie je koalícia. Budú vystavení každodennému posmechu, ak nepochopia, že krajina potrebuje širokú koalíciu," povedala Anna Herman z opozičnej Strany Regiónov. Tá vyhrala posledné parlamentné voľby.
V krehkosti spolupráce sa však opozícia nemýli. Tymošenková s Juščenkom sú spojencami už od roku 2004, keď takzvaná oranžová revolúcia vyniesla Juščenka k moci. V roku 2005 bola Tymošenková niekoľko mesiacov predsedníčkou vlády. Jej vzťahy s prezidentom sa zhoršili natoľko, že ju Juščenko z funkcie premiérky odvolal a "spolčil" sa so svojím najväčším rivalom Viktorom Janukovyčom.
V septembri pred predčasnými parlamentnými voľbami sa obaja rivali zmierili a sľúbili si, že keď vo voľbách uspejú, uzavrú koalíciu len medzi sebou navzájom. Sľub, že sa nepridajú k doterajšiemu premiérovi Viktorovi Janukovyčovi, zatiaľ dodržali.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:09