StoryEditor

Trest za nové hriechy? V pekle

11.03.2008, 23:00
Autor:
achach

Za spáchanie nových siedmich smrteľných hriechov Vatikán trestať nebude. Podľa kresťanského učenia trest za teraz už dovedna 14 smrteľných hriechov príde až v pekle. "Cirkev má za úlohu jasne upozorniť, že toto je hriech, že je to niečo, čo bráni spáse. Cirkev nikdy netrestá," povedal HN Jozef Kováčik, hovorca Konferencie biskupov Slovenska.
K pôvodným siedmim hlavným smrteľným hriechom pribudlo v týchto dňoch sedem moderných alternatívnych ťažkých hriechov. Dokument vypracoval Gianfranco Girotti, vatikánsky biskup a najbližší spolupracovník pápeža Benedikta XVI. Ako sám uviedol, cirkev tak chce reagovať na problémy súčasnej doby. Aj preto sa medzi novými hriechmi objavili napríklad obchod s drogami a ich užívanie, znečisťovanie životného prostredia či život v nadmernom bohatstve.
Pre našich kňazov nie sú nové smrteľné hriechy až takou novinkou, pretože vo Vatikáne sa o nich hovorilo už dávnejšie. "V podstate my to už robíme. Toto všetko prináša moderná doba, a je to len pokračovanie toho, čo už v podstate aj sedem hlavných hriechov v sebe nesie," povedal pre HN katolícky kňaz Ján Sucháň z farnosti v Čataji. Podľa Kováčika pre nové hriechy previnilcom nehrozí vylúčenie z cirkvi. To sa používa v prípadoch, ak niekto podstúpi interrupciu alebo ju vykoná, ďalej v prípade fyzického útoku na pápeža, kacírstva, schizmy, odpadlíctva od viery či v prípade porušenia spovedného tajomstva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:24