StoryEditor

Muž, čo drží českú vládu v šachu

09.06.2008, 00:00
V uplynulých dňoch bol jednoznačne najskloňovanejším členom českej vládnej Občiansko-demokratickej strany. Politickú scénu u našich západných susedov rozkýval viac než v časoch, keď bol ministrom financií v prvej vláde súčasného premiéra Mirka Topolánka.

Vtedy s ním ešte bol schopný spolupracovať. Dnes je však situácia úplne iná. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý minulý týždeň "potopil“ už aj tak krehkú Topolánkovu vládu, keď spolu s ďalšími dvoma poslancami vládnej strany odmietli podporiť návrh zákona o vrátení majetku cirkvám. Materskej strane tak vyslal signál, že sa nemôže pri hlasovaní na jeho hlas spoliehať.

Tlustý síce tvrdí, že vládu nechce potopiť, avšak vládna koalícia si myslí niečo iné. "Poslanec Tlustý deklaroval, že nechce hlasovať proti vláde. Je samozrejmé, že tieto problémy, či už je to cirkevný majetok alebo iné zákony, ktoré by on alebo jeho skupina nepodporili, neprispievajú ku koaličnej jednote a môžu koaličný projekt ohroziť,“ povedal pre HN český minister pôdohospodárstva Petr Gandalovič. Skupina okolo Tlustého však tvrdí, že problém je vo vláde. "Obe naše hlasovania sme vysvetlili vecnými dôvodmi,“ uviedol pre HN Jan Schwippel, ktorý spolu s Tlustým reštitúciu majetku nepodporili.

Strana ho ignoruje
Absolvent pražskej Vysokej škole poľnohospodárskej v Prahe Vlastimil Tlustý sa stal členom ODS hneď po jej založení. Poslancom sa stal už v roku 1992. Koncom 90. rokov bol spoluautorom volebného programu prezidenta Václava Klausa, s ktorým má doteraz veľmi dobrý vzťah. V roku 2006 si ho Mirek Topolánek vybral za ministra financií do svojej prvej vlády. Rýchly postup nahor mu však "okorenila“ verejná kritika, že pred revolúciou krátko pôsobil v komunistickej strane. "Čo sa týka toho členstva, pán Tlustý si to už odpracoval oveľa viac ako niektorí iní. A napokon aj voliči, ktorí mu dali veľký počet hlasov, to ocenili,“ povedal o komunistickej minulosti "rebelanta“ Schwippel. Aj podľa tretieho "rebelujúceho“ poslanca ODS Juraja Raninca to bol Tlustý, ktorý stranu doviedol tam, kde je dnes. "Bol to úspešný predseda poslaneckého klubu a voľby sme z veľkej časti vyhrali vďaka nemu. Postavil som sa na jeho stranu aj preto, že vždy, keď niečo v klube navrhol, tak to prechádzalo s ľahkým úsmevom zo strany vedenia ODS a premiéra. Keď premiér o ňom napísal, že zlyhal morálne, ľudsky a odborne, tak som bol zdesený,“ uzavrel Raninec.

Vládu rozbiť nechce
Najnovšie nezahlasovanie s názorom strany sa už v prípade 53-ročného Tlustého v minulosti opakovalo. Médiá prvýkrát spomínali jeho revoltu už minulý rok v lete, keď sa postavil proti vládnemu návrhu daňových reforiem. "Neposlušný“ Tlustý sa vtedy postaral o rozdelenie strany na dva tábory. Špekulácie o tom, že Tlustý chce takto položiť premiérovu vládu na lopatky a dotlačiť krízu až k predčasným voľbám, však Tlustého ľudia odmietajú. "Nie je to jeho cieľom. Koalíciu ohrozujú iné veci, a to najmä reforma zdravotníctva a radar,“ tvrdí Schwippel.

Vzťah Tlustého s premiérom sa v poslednom období ešte vyhrotil. Premiér vyzval novinárov, aby Tlustého nepovažovali za člena strany, pretože nehovorí ani nekoná v jej mene. "Ich vzťah nie je dobrý, ale dôvody nie sú osobné. Hlavný dôvod je ten, že pán premiér opúšťa princípy programu ODS a pravicovej politiky strany,“ potvrdil Schwippel. Podľa Raninca premiér Tlustého využil, aby vyhral voľby. "Do volieb sme šli s programom, ktorého autorom bol pán Tlustý a potom si človek prečíta v novinách, že premiér neveril, že jeho návrhy sú realizovateľné už pred voľbami. To je jednoznačný podvod na voličoch, pretože práve s ekonomickým programom sme vyhrali voľby,“ povedal pre HN Raninec.

Prečítajte si aj:
Tlustý môže ohroziť koalíciu

 Český minister pôdohospodárstva a člen ODS Petr Gandalovič pre HN:

Môže sa Vlastimil Tlustý stať človekom, ktorý položí českú vládu na lopatky?
Poslanec Tlustý deklaroval, že nechce hlasovať proti vláde. Je však samozrejmé, že tieto problémy, či už je to cirkevný majetok alebo iné zákony, ktoré by on alebo jeho skupina nepodporili, neprispievajú ku koaličnej jednote a môžu koaličný projekt ohroziť.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:09