StoryEditor

Centrály zívali prázdnotou

02.12.2007, 23:00

Nenápadná budova, "zašitá" v širšom centre Moskvy. Je síce veľká, ale pôsobí dosť skromne na to, že je sídlom najsilnejšej ruskej politickej strany Jednotné Rusko. A pri úvahách, že by sa sem Vladimir Putin po skončení prezidentského mandátu v marci budúceho roka mohol presunúť ako líder strany, je to na zamyslenie. Určite bol doteraz zvyknutý na lepšie.

Ticho pred búrkou
Sídlo strany "zívalo" v priebehu dňa prázdnotou. Minimum ľudí z tlačového centra, ktorí nanajvýš skontrolovali, či máte na vstup do centra akreditáciu. Tá, mimochodom, musí byť od ruského ministerstva zahraničných vecí, inak nemáte šancu dostať sa do sídla strany. Žiadni poslanci, poprední politici, o Putinovi škoda hovoriť. Dokonca ani žiadni novinári. Všetci sa sústredili len na večer. "Všetko sa začne až o ôsmej. Vtedy sa zatvárajú volebné miestnosti a budú predbežné odhady výsledkov," vysvetľuje pracovník tlačového oddelenia.
S pribúdajúcim časom začína pribúdať aj ľudí. Vonku sa hromadia autá televízií s obrovskými satelitmi na strechách. Podľa značiek vidieť, že záujem o ruské voľby nie je len domáci, ale aj z iných krajín. Nečudo, veď Rusko je najväčšou krajinou sveta a v poslednom období doslova hýbe medzinárodnou scénou. Mnohí síce tvrdia, že terajšie parlamentné voľby sú úplne nezaujímavé, keďže výsledok je vopred jasný, alebo dokonca že sú to najnudnejšie voľby v Rusku od jeho vzniku. Účasť novinárov však hovorí o opaku.

Politici aj umelci
S ôsmou hodinou už začína byť v centrále Jednotného Ruska napätá atmosféra. Každú chvíľu by sa totiž mali objaviť predbežné výsledky. Strana o svojom víťazstve zrejme nepochybuje, otázne však zostáva, aká bola účasť voličov. Podľa všetkého však sotva presiahla 50 percent, čo je naozaj dosť málo. Vystúpenie politikov začína líder strany Boris Gryzlov. Medzi pozvanými osobnosťami však nie sú len politici, ale napríklad aj známy ruský režisér Nikita Michalkov. Ten sa netají svojím veľkým priateľstvom s ruským prezidentom Putinom. A či príde svoju stranu povzbudiť aj Putin? "Ale kdeže, nežartujte," skonštatuje Nataša z tlačového oddelenia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 14:00