StoryEditor

Pápež v USA: Aféry, Hitler a teror

21.04.2008, 00:00
Symbol rozdelenia sveta a nenávisti - ruiny Svetového obchodného centra v New Yorku dostali včera na chvíľu význam zmierenia. Postaral sa o to pápež Benedikt XVI., ktorý sa na mieste, kde kedysi stáli "dvojičky", modlil v prítomnosti tisícky veriacich za mier.

"Aby sa srdcia a duše tých, ktorí ich majú naplnené nenávisťou, obrátili k láske," prihováral sa pápež. Práve príhovorom v ruinách na Ground Zero a bohoslužbou na štadióne Yankees sa končí jeho vôbec prvá návšteva Spojených štátov, ktorú ešte pred jej záverom mnohí označili za výnimočnú a zlomovú. "Výnimočná je preto, lebo to bola prvá návšteva Benedikta XVI. do USA. Rovnako pápež prišiel do krajiny, ktorá je ponorená do strachu po 11. septembri 2001," povedal HN hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.
Na mieste, kde kedysi stálo Svetové obchodné centrum, sa najvyšší pastier pomodlil za mier vo svete a stretol s rodinami takmer 3-tisíc obetí útokov.

Pápež žehná, Al-Kajdá chce zabíjať
"Je to veľká vec, že na Ground Zero príde pápež," komentoval 40-ročný policajt Will Jimeno, ktorého po trinástich hodinách vytiahli z trosiek po páde dvojičiek WTC. "Jeho návšteva má ukázať svetu, že 11. september bol zbabelým útokom nielen na USA, ale na celý svet," dodal Jimeno, ktorému podľa vlastných slov pomohla v troskách prežiť viera.
Pápež požehnal Amerike práve v čase, keď líder teroristickej siete Al-Kajdá v Iraku Abú Hamza al-Muhadžír vyhlásil mesačnú kampaň, počas ktorej skupina ponúkne hlavu Američana ako dar prezidentovi USA Georgeovi W. Bushovi.

Komentár HN:
Americkejší než sme si mysleli

Aprílová návšteva Benedikta XVI. v USA nemohla byť v symbolickejšom čase - 16. 4. v Bielom dome oslávil 81. narodeniny a o tri dni potom uplynuli akurát tri roky od chvíle, keď biely dym nad Sixtínskou kaplnkou oznámil jeho zvolenie za pápeža.

Pomôže očistiť cirkev
Hlava katolíckej cirkvi okrem stretnutia s americkým prezidentom Bushom slúžil omše, na ktoré prišli desiatky tisíc veriacich. Stretol sa s duchovnými, mládežou aj chorými a mal príhovor v OSN. Pontif sa v USA trikrát ospravedlnil za pedofilné škandály, ktoré v USA vypukli v roku 2002. Amerických veriacich vyzval, aby pomohli zahojiť tieto rany.
"Bolo dôležité to povedať a svet obdivuje, že pápež mal na to odvahu. Teraz by si z neho mali vziať príklad aj ostatné skupiny spoločnosti. Problém, o ktorom pápež hovoril, vôbec nie je výlučným problémom katolíckej cirkvi," tvrdí Kováčik. Podľa neho sa v súvislosti s prvou návštevou hlavy katolíkov málo hovorilo o celej podstate jeho návštevy. "Bola to solidarita, podstatné ľudské práva, ktoré sa nedajú oddeliť od ochrany ľudského života. Ak tieto oddelíme, vznikne karikatúra toho, čo nazývame ľudské práva. Príhovory pápeža budú mať ešte veľký ohlas v budúcnosti, ak sa k nim budeme ochotní aj vrátiť," vysvetlil Kováčik.

Návrat do temnej minulosti
Na prekvapenie verejnosti sa na sobotnom stretnutí s mládežou Benedikt XVI. vrátil do obdobia nacizmu. Pápež prvýkrát verejne hovoril o tom, ako bol nútený pridať sa k Hitlerovej mládeži a ako bol povolaný do nacistickej armády, odkiaľ neskôr dezertoval. Bohoslužbou v slávnej Katedrále Svätého Patrika na piatej avenue v New Yorku hlava katolíckej cirkvi zároveň oslávila tretie výročie svojho zvolenia na čelo katolíckej cirkvi.
Po stretnutí s rodinami obetí z 11. septembra 2001 a tými, ktorí prežili, slúžil pápež svoju poslednú omšu na bejzbalovom štadióne Yankees, kde sa vojde takmer 60-tisíc divákov. Záujem o vstupenky bol však podľa organizátorov oveľa väčší.
O prvú návštevu pápeža Benedikta XVI. sa zaujímali aj slovenskí biskupi. "Príhovory sme prekladali, aby biskupi mali možnosť vnímať to, čo on povedal," uzavrel Kováčik.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:08