StoryEditor

Voľby si všimla aj Al-Džazíra

06.04.2009, 00:00
Autor:
magmag
Slovenské prezidentské voľby si všímali aj zahraničné médiá. Okrem novinárov zo susedných krajín im veľký priestor venovala arabská televízia al-Džazíra.

Na svojej internetovej stránke píše o Ivete Radičovej, ktorá si vypožičala heslo Yes, we can (Áno, dokážeme to) od amerického prezidenta Baracka Obamu a pripomína, že Radičová jednoznačne vyhrala najmä v južnom regióne, v ktorom žije desaťpercentná maďarská menšina.

Vo všeobecnosti sa správy v zahraničných médiách stotožňujú v tom, že úloha prezidenta je na Slovensku najmä reprezentatívna a že mnohí brali sobotné voľby ako potvrdenie pozície premiéra Roberta Fica. Podľa britskej rozhlasovej a televíznej stanice BBC tesná výhra Ivana Gašparoviča vystrašila vládne strany Smer-SD aj SNS.

České médiá pridávajú aj komentáre. Spravodajský server aktualne.cz nazval Gašparoviča slabým prezidentom, ktorý je stranícky, aj keď členom Smeru nie je, a očakáva zhoršenie vzťahov s maďarskou menšinou. Vyčíta mu, že sa neohradil proti maďarskej karte, vytiahnutej lídrom SNS Jánom Slotom. Zároveň konštatuje, že sme svedkami konca éry Vladimíra Mečiara, ktorý nemá už vplyv ani na voličov svojej vlastnej strany.

Denník Mf Dnes na svojej internetovej stránke označil slovenské voľby za symbolické, pretože Gašparovič je prvým prezidentom, ktorý obhájil post, a Radičová mohla byť v tejto funkcii prvou ženou. Rovnako ako ďalšie médiá voľby považuje za súboj medzi opozíciou a koalíciou. V článku tiež cituje z blahoprajného telegramu Gašparovičovi od českého prezidenta Václava Klausa, ktorého teší, že obaja budú môcť nadviazať na doterajšiu mimoriadne priateľskú spoluprácu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 18:10