StoryEditor

Kto bojujeo dumu

29.11.2007, 23:00

Vladimir Putin
Strana Jednotné Rusko dala súčasného prezidenta Vladimira Putina na prvé miesto vo svojej kandidátke. Preferencie mu prisudzujú až 60-percentnú podporu. Podľa analytikov si tak Putin pripravuje premiérske kreslo po tom, čo sa mu v marci skončí prezidentský mandát.

Gennadij Zjuganov
Je lídrom Komunistickej strany. V súčasnosti je asi najsilnejšou opozičnou stranou. Podľa prieskumov by mohla získať približne sedempercentnú podporu. Stranu dodnes skrášľujú portréty Vladimíra Lenina a v znaku má kosák a kladivo, ťaží predovšetkým z pretrvávajúcej nostalgie. Jej priaznivci sú predovšetkým ľudia staršej generácie.

Vladimir Žirinovskij
Známy predovšetkým svojimi šovinistickými vystúpeniami, keď svojho oponenta neváha obliať minerálkou. Poslednou perličkou bol jeho nedávny výrok, keď britskú panovníčku označil za kriminálničku. Je vodcom opozičnej Liberálnodemokratickej strany. Na jej kandidátke je aj Andrej Lugovoj, ktorého britskí vyšetrovatelia podozrievajú zo smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka.

Sergej Mironov
Líder Spravodlivého Ruska. Strana je označovaná ako druhá prokremeľská strana. Aj keď svojou politikou smeruje výrazne ľavicovejšie a zameriava sa najmä na sociálnu spravodlivosť, už pri svojom vzniku garantovala podporu prezidentovi Putinovi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 10:01