StoryEditor

Kľúčová bitka na východe Ukrajiny: Rusom zmena priniesla zisky, ale na prielom to zatiaľ nestačí

27.04.2022, 15:59
Autor:
chochoČTKČTK
Ruský postup pri Iziume ťaží z toho, že ukrajinské obranné pozície neboli tak dobre pripravené na útok smerom od Charkova na Donbas.

Rusko v ofenzíve na východe Ukrajiny postupuje pomalšie, ale metodickejšie, píše vo svojej správe z 26. apríla americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Je to tak aspoň na línii medzi mestami Izium a Rubižne, kde ruské oddiely postupujú v bližšej vzdialenosti od seba, čo im umožňuje navzájom si poskytovať strategickú podporu.

"Ruské sily zlepšili svoj model operačného pohybu na východnej Ukrajine," informuje inštitút s tým, že "tam postupujú viacerými, zhruba paralelnými cestami vo vzájomnej opornej vzdialenosti, čo im umožňuje nasadiť väčšiu bojovú silu, než tomu bolo v ich predchádzajúcej praxi." Napriek tomu sa im však ani tam zatiaľ nepodarilo vybojovať prielom.

Kľúčové bojisko

Ruský postup pri Iziume ťaží z toho, že ukrajinské obranné pozície neboli tak dobre pripravené na útok smerom od Charkova na Donbas. Oproti tomu na donbaskej línii dotyku budovali Ukrajinci svoje obranné pozície od roku 2014 a ruskej armáde sa nepodarilo ich preraziť.

"Ruské jednotky na tejto línii dosahujú lepší pokrok ako ktorýkoľvek iný ruský postup v tejto fáze vojny. Tlačia sa z Iziumu juhozápadne smerom k Barvinkovu a juhovýchodne smerom k Slovjansku. Niekoľko konvojov postupuje tiež na západ a na juh od Rubižného, pravdepodobne ho chcú obkľúčiť a dokončiť jeho dobytie," približuje inštitút.

Podľa ISW však nie je jasné, ako ďaleko sa ruským jednotkám podarí dôjsť, a či sa im podarí obkľúčiť väčší počet ukrajinských obrancov.

Práve pri meste Izium zhromaždili Rusi najväčšie množstvo síl pre druhú fázu vojny, ktorej cieľom je dobyť Donbas a juh Ukrajiny. Podľa odhadov tam majú 25-tisíc vojakov a ich úlohou je zrejme postupovať smerom na juh a obkľúčiť tak ukrajinské oddiely brániace Donbas, ktoré majú silu asi 40-tisíc vojakov a sú považované za najlepšie vycvičené z celej armády.

ISW

​Nielen Azovstaľ

V Mariupole podľa správy ISW "ukrajinské jednotky stále držia dôležité pozície aj mimo oceliarne Azovstaľ" a boje pokračujú napriek Putinovmu tvrdeniu, že mesto je okrem izolovaných oceliarní plne pod kontrolou ruských jednotiek.

ISW tiež upozornil, že sa Rusko môže pokúsiť destabilizovať Moldavsko cez operácie pod falošnou vlajkou v Podnestersku. Tamojšie úrady oznámili, že v noci na dnešok bola ostreľovaná dedina Cobasna (Kolbasna) pri hraniciach s Ukrajinou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že sa situáciu snažia destabilizovať ruské tajné služby.

Operácie pod falošnou vlajkou môžu byť prípravou na situáciu, keď Podnestersko požiada Rusko o ochranu a "Putin sa môže pokúsiť poslať ďalšie jednotky alebo techniku ​​do tohto regiónu", píše sa v správe.

Objavujú sa náznaky, že sa ruské jednotky na okupovanom ukrajinskom území chystajú vyhlásiť referendá o vyhlásení ľudových republík. Podľa ISW môžu znamenať, že sa Putin chystá na oslavy konca druhej svetovej vojny 9. mája oznámiť vznik nových nezávislých ľudových republík podľa vzoru Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky.

01 - Modified: 2022-04-25 20:32:06 - Feat.: 0 - Title: Ruský prepravca ropy pre Slovensko sa prepadol. Francúzi volajú po embargu na surovinu 02 - Modified: 2022-04-26 11:14:12 - Feat.: 0 - Title: Zmena politického kurzu. Chceme Rusko na Ukrajine oslabiť tak, aby už nemohlo útočiť inde, znie z USA 03 - Modified: 2022-04-26 12:53:23 - Feat.: 0 - Title: Mladú mamičku a jej bábätko zabili ruské rakety. Verím, že táto tragédia prispeje k ukončeniu vojny, tvrdí jej muž 04 - Modified: 2022-04-27 12:31:45 - Feat.: 0 - Title: Trapas ruskej propagandy. Údajní neonacistickí atentátnici si čas krátili hraním The Sims
01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 05 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:36