StoryEditor

Tvrdý postoj Britov: Putin je zúfalý darebák. Rusko musí byť vytlačené z celej Ukrajiny, znie prvýkrát z Londýna

28.04.2022, 10:51
Autor:
ČTKČTK
"Je čas na odvahu a nie na trpezlivosť," hlási Británia, ktorá dala jasne najavo postoj k ruskej invázii na Ukrajinu.

Ruské vojská musia byť vytlačené z celej Ukrajiny, uviedla v noci na dnešok britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Podľa stanice BBC ide o zatiaľ najjasnejšie vyhlásenie týkajúce sa britských vojnových cieľov na Ukrajine.

So stanoviskom svojej vládnej kolegyne ohľadom odchodu ruskej armády z celého ukrajinského územia, a to vrátane anektovaného polostrova Krym, podľa stanice Sky News súhlasí aj britský minister obrany Ben Wallace.

Aj z Krymu a Donbasu 

"Pôjdeme ďalej a budeme konať rýchlejšie, aby sme vytlačili Rusko z celej Ukrajiny," povedala Trussová počas výročného prejavu o zahraničnej politike v Mansion House, sídle starostu londýnskej časti City.

​Jej vyjadrenie naznačuje, že Rusko by sa malo stiahnuť nielen z územia zabraných po začiatku invázie 24. februára, ale aj zo separatistických republík v Donbase a anektovaného Krymu. Londýn sa doteraz pri definovaní svojich cieľov na Ukrajine obmedzoval na vyhlásenie, že ruská invázia "nesmie uspieť", pripomína BBC.

Spojenci podľa Trussovej musia "zdvojnásobiť" svoje úsilie a poslať Kyjevu ďalšie vojenské vybavenie. "Ťažké zbrane, tanky, lietadlá – siahnuť hlboko do našich zásob, zvýšiť výrobu. To všetko musíme urobiť," dodala s tým, že "je čas na odvahu a nie na opatrnosť".

Protiruské sankcie podľa Trussovej oslavujú úspech, ale treba v nich ísť ešte ďalej a "zastaviť dovoz ropy a plynu raz a navždy". Pomoc Ukrajincom je dôležitá, ale zároveň "musíme pohnať režim (ruského prezidenta Vladimira) Putina na zodpovednosť".

"Zúfalý darebák" Putin

Trussová podľa agentúry AP označila Putina za "zúfalého darebáka", ktorý rozvracia globálny poriadok a oklamal medzinárodné inštitúcie. Vyzvala na ich opätovné posilnenie a prehĺbenie globálnych aliancií.

​Reakcia Západu na ruskú agresiu na Ukrajine musí podľa Trussovej vyslať jasnú správu. Tento signál je určený aj Číne. Skupina G7 má podľa ministerky ekonomické prostriedky prinútiť Čínu hrať podľa pravidiel.

"Ekonomický rast Číny nebude pokračovať, pokiaľ nebudú hrať podľa pravidiel. Čína potrebuje obchodovať s krajinami G7. My (skupina G7) predstavujeme približne polovicu svetovej ekonomiky. A máme na výber," povedala Trussová.

"Musíme predvídať hrozby v Indopacifiku a spolupracovať so spojencami, ako je Japonsko a Austrália, aby sme zaistili ochranu Tichomoria. Musíme zabezpečiť, aby sa demokracie ako Taiwan dokázali brániť," zaznelo podľa agentúry AFP v prejave.

​Britský minister obrany Wallace dnes v stanici Sky News podporil názor Trussovej, že ruská armáda musí byť vytlačená "z celej Ukrajiny" a menovite spomenul aj anektovaný Krym.

Putin sa podľa neho bude na Ukrajine zrejme snažiť upevniť svoje doterajšie zisky podobne, ako to v roku 2014 urobil po anexii Krymu a vyhlásení separatistických republík v Donbase. Ruské snahy o ovládnutie dobytých území na Ukrajine prirovnal Wallace k "rakovinovému bujneniu".

01 - Modified: 2022-04-23 17:17:53 - Feat.: 0 - Title: Symbol Putinovej propagandy. Kto je známy moderátor, ktorý sa vyhráža Ukrajine a tvrdí, že Zelenskyj nie je Žid? 02 - Modified: 2022-04-25 10:49:55 - Feat.: 0 - Title: Nepoučili sme sa. Hrozí nám scenár wehrmachtu, hovorí Putinovo „alter ego" dôstojník Strelkov 03 - Modified: 2022-04-26 17:31:07 - Feat.: 0 - Title: Putin nejaví vážny záujem o diplomatické riešenie na Ukrajine, tvrdí Blinken 04 - Modified: 2022-04-27 10:37:51 - Feat.: 0 - Title: Mariupol je oslobodený a Ukrajinci by sa mali vzdať, povedal Putin Erdoganovi. Turecký prezident vyzval na prímerie
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 04 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:40