StoryEditor

Útoky na Obamu zabrali na nerozhodnutých voličov

05.03.2008, 23:00
Autor:
achach

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová po jedenástich volebných prehrách s jej rivalom Obamom stavila v utorňajších primárkach všetko na dva štáty -- Texas a Ohio. V nich išlo o najväčší počet delegátov.
Aby čo najviac "odstavila" Obamu, pritvrdila slovné útoky na neho v kampani. Na stretnutiach s voličmi sa často pýtala, či má Obama dostatok skúseností, aby viedol národ. Narážala tak na jeho doteraz slabšiu politickú prax, keďže ona už vo veľkej politike ako bývalá prvá dáma bola. V Ohiu takisto spochybňovala jeho odpor k medzinárodným obchodným dohodám, čo tamojší obyvatelia považujú za kľúčové pre zamestnanosť v krajine. Podľa povolebných prieskumov táto taktika zrejme zabrala, pretože až 64 percent tých, čo sa len rozhodovali, komu dajú hlas, volilo Clintonovú.
Prvé povolebné štatistiky taktiež ukázali, že newyorskú senátorku podľa očakávania v utorok podporili belošskí voliči, manuálne pracujúci a starší ľudia. Tentoraz však Clintonovej dali hlas aj príslušníci niektorých vrstiev, ktoré tradične podporovali Obamu. Išlo o vysokoškolsky vzdelaných ľudí a o osoby s vysokými príjmami.
V Texase sa napokon podarilo Clintonovej napriek nepriaznivej situácii získať na svoju stranu aj väčšinu Hispáncov. Z menšín však "stratila" väčšinu černochov, ktorí volili Obamu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:24