StoryEditor

Osobné dáta "poletia" do USA

02.08.2007, 00:00
Európska únia a Spojené štáty si odvčera po novom vymieňajú osobné údaje o cestujúcich na transatlantických linkách. Novinkou je, že oproti starej dohode sa znižuje množstvo dát, ktoré USA získajú v súvislosti s bojom proti terorizmu.

Európska únia a Spojené štáty si odvčera po novom vymieňajú osobné údaje o cestujúcich na transatlantických linkách. Novinkou je, že oproti starej dohode sa znižuje množstvo dát, ktoré USA získajú v súvislosti s bojom proti terorizmu. Výmena informácií o cestujúcich je aj jednou z najdôležitejších podmienok Američanov od krajín, ktoré požadujú zrušenie vízovej povinnosti. Pôvodnú dohodu zrušil Európsky súdny dvor, pretože bola nezlučiteľná s ochranou osobných údajov v EÚ. Niektoré krajiny, medzi nimi Česko, však ani s novou verziou nie sú spokojné. Slovenský úrad pre ochranu osobných údajov pre HN uviedol, že novú normu ešte len pripomienkuje.
Menej údajov
Zatiaľ čo doteraz mohli Spojené štáty získať až 34 údajov o pasažieroch, teraz to bude "len" 19. Databáza cestujúcich obsahuje mená, adresy, telefónne čísla, informácie o úverových kartách a transakciách, ale aj citlivé údaje o etnickom pôvode či zdravotnom stave pasažiera. Úrady tak budú môcť zistiť aj to, aké jedlo si cestujúci objednal. Citlivé informácie však Američania môžu použiť len v prípadoch, keď budú ohrozené ľudské životy. Môžu si ich ponechať až sedem rokov namiesto doterajších 3,5 roka.
Ďalšie zmeny
Dosiaľ získavali americkí úradníci informácie z databáz leteckých spoločností. Teraz im aerolinky budú údaje posielať samy. Transfer správy musia stihnúť do 15 minút od odletu lietadla do Spojených štátov. V opačnom prípade hrozí spoločnosti pokuta a strata pristávacích práv. Český úrad pre ochranu osobných údajov má k dohode výhrady. Podľa neho je ohrozená ochrana osobných údajov cestujúcich aj tým, že má rozšíriť a "zahmliť" okruh orgánov, ktoré sa môžu k citlivým dátam dostať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:31