StoryEditor

Obama predstavil svoje esá

01.12.2008, 23:00

Nový americký prezident Barack Obama dodržal svoj sľub. Ešte pred svojím historickým zvolením za hlavu najmocnejšej krajiny na svete vyhlásil, že sa chce nechať inšpirovať svojím hrdinom Abrahamom Lincolnom, ktorý vytvoril akýsi "tím rivalov". Včera oznámil to, o čom sa už dlhšie špekulovalo. Na poste ministerky zahraničia definitívne potvrdil svoju rivalku z demokratických primárok Hillary Clintonovú a v kresle ministra obrany republikána Roberta Gatesa.

Dobrá voľba
Obamov výber vládneho kabinetu chváli aj jeho súper z boja o prezidentské kreslo, republikán John McCain. Azda najväčšiu pozornosť americkej verejnosti púta nová ministerka zahraničia a bývalá prvá dáma USA Hillary Clintonová. Obama si od senátorky sľubuje najmä zlepšenie mena Spojených štátov vo svete a obnovenie väzieb, ktoré utrpeli vládou Georgea W. Busha. Podľa niektorých odborníkov si však touto voľbou pod sebou podpílil konár. Pripomínajú, že Clintonová má v demokratickej strane vlastnú mocenskú základňu a možno sa stále nevzdala prezidentských ambícií. "Je to niekto, kto sa takmer stal prezidentom," konštatuje expert amerického Strediska pre strategické a medzinárodné štúdie Reginald Dale. Podľa neho sa nebude báť presadzovať svoje vlastné politické koncepcie.
Nový americký prezident predstavil tiež zvyšok svojho bezpečnostného kabinetu. Obamovým poradcom pre národnú bezpečnosť sa stane James Jones a ministrom spravodlivosti Eric Holder.

Ponechá si Gatesa
S konečnou platnosťou je známy už aj človek na poste ministra obrany. Obama si na tomto mieste ponechá republikána Roberta Gatesa, ktorého pred dvoma rokmi vymenoval súčasný prezident Bush. "Americké médiá pokladajú túto voľbu za veľmi zaujímavú. Gates už v minulosti veľmi dobre spolupracoval s novinármi, ktorí pokrývajú Pentagon a ministerstvo obrany. Práve toto bol najväčší problém jeho predchodcu, Donalda Rumsfelda," povedal pre HN americký odborník na médiá a politiku Alan Schroeder. Voľba Gatesa za ministra obrany podľa neho ukazuje duch spolupráce, ktorým chce Obama docieliť pozitívne správy v médiách. Súčasný minister obrany je omnoho populárnejší ako jeho predchodca a obľube sa teší tak u republikánov, ako aj u demokratov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:45