Reuters
StoryEditor

Maďarská opozícia vyšla do ulíc proti Orbánovým plánom na zriadenie čínskej univerzity

05.06.2021, 21:13
Autor:
TASRTASR
Popri občianskych aktivistoch a odborárskych lídroch univerzít vystúpil s prejavom aj opozičný starosta Budapešti.

Maďarské opozičné strany zorganizovali v sobotu podvečer protest proti vládnemu plánu na vybudovanie kampusu čínskej Univerzity Fu-tan v Budapešti.

Podľa vláde blízkeho spravodajského servera Origo.hu organizátori vymysleli rôzne spôsoby, aby sa vyhli platnému epidemiologickému nariadeniu, ktoré zhromaždenia obmedzuje na najviac 500 osôb.

Okrem iného nahlásili niekoľko demonštrácií miestne blízko seba, čím sa znásobil možný počet účastníkov protestu. Origo.hu však poznamenal, že o rozpočte a realizovaní projektu kampusu čínskej univerzity zatiaľ vláda ešte nerozhodla.

Podľa spravodajského servera Mfor.hu protestný pochod, na ktorý prišlo niekoľko tisíc ľudí, sa začal na Andrássyho triede a na Námestí hrdinov, protestujúci pochodovali na Kossuthovo námestie. V dave sa objavili protivládne transparenty, tibetské, maďarské a európske vlajky.

Starostka mestskej časti Ferencváros Krisztina Baranyaiová odkázala voličom vládnej strany Fidesz, že je neprijateľné, že vláda premiéra Viktora Orbána zadlžuje krajinu nielen čínskou univerzitou, ale aj obnovou železničnej trate medzi Belehradom a Budapešťou, na ktorú použijú takisto čínsky úver, ako aj dostavbou blokov atómovej elektrárne v Paksi s ruskou podporou.

Popri občianskych aktivistoch a odborárskych lídroch univerzít vystúpil s prejavom aj opozičný starosta Budapešti Gergely Karácsony, ktorý okrem iného vyhlásil, že kauza Fu-tan je konečnou a úplnou samovraždou Fideszu.

Štátny tajomník rezortu inovácií a technológií Tamás Schanda povedal, že opozícia demonštráciou vytvára iba politickú hystériu, a že protest je založený na nepodložených klebetách a tlačových informáciách. V súčasnosti podľa neho projekt je iba vo fáze plánovania a o jeho realizácii a rozpočte sa má rozhodnúť až v druhej polovici roku 2022, teda po parlamentných voľbách.

Karácsony tento týždeň avizoval, že dá premenovať niekoľko ulíc v maďarskej metropole na protest proti plánom na vybudovanie kampusu šanghajskej Univerzity Fu-tan v Budapešti. Vo štvrtok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin vyhlásil, že je hanebné, ak niektorí maďarskí politici "nafukovaním" záležitostí týkajúcich sa Číny pokúšajú brániť čínsko-maďarskej spolupráci.

Univerzita Fu-tan je jednou z najprestížnejších vzdelávacích inštitúcií Číny. Jej budapeštiansky kampus, ktorý má byť dokončený do roku 2024, bude prvou pobočkou tejto školy v Európskej únii.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 04 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 05 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:09