Reuters
StoryEditor

Na pretekoch nákladných áut v Česku zomrelo dieťa, vbehlo na trať

30.04.2022, 18:18
Autor:
bsebse
Po tragédii boli preteky zrušené. K nešťastiu došlo vo chvíli, keď nákladné auto prechádzalo medzi sekciami.

Na pretekoch nákladných automobilov v obci Černuc v českom okrese Kladno zomrelo v sobotu popoludní dieťa. Podľa prvotných informácií malo vbehnúť pod kolesá prechádzajúceho nákladiaka. Polícia prípad už vyšetruje. Preteky, ktoré sa mali konať celý víkend, sú zrušené.

„Ide o preteky ktoré sa konajú v obci Černuc pri Velvaroch. Truck trialové závody sú preteky nákladných áut v extrémnom teréne, je to majstrovstvo Českej republiky. Okolo trinástej hodiny došlo k tragickej udalosti, keď malo dieťa vbehnúť do trate vozidlám,“ povedala iDNES.cz krajská hovorkyňa polície Barbora Schneeweissová.

Dieťa, ktorého totožnosť, pohlavie a vek policajný hovorca nevie, zomrelo na mieste. Na miesto vycestovala policajná krízová interventka, aby poskytla pomoc rodine zosnulého dieťaťa.

Mŕtve na mieste

„Môžem len povedať, že osoba utrpela zranenia nezlučiteľné so životom. Na miesto bol vyslaný lekár, ktorý konštatoval smrť,“ povedala pre iDNES.cz hovorkyňa záchrannej služby Monika Nováková. Na miesto vyrazili ďalší policajti.

„Budeme zisťovať, ako k celej udalosti došlo a čo celej tragickej udalosti predchádzalo, budeme na mieste vypočúvať svedkov. Kolegovia budú vypočúvať aj vodičov, aby nám všetko popísali zo svojho pohľadu, neviem, či sa tak už stalo. Musíme zistiť, či boli dodržané všetky bezpečnostné pravidlá, či to dieťa bolo v zóne, kde mohlo byť. Musíme zistiť, či usporiadatelia niečo nezanedbali,“ dodala Schneeweissová.

Podľa dôveryhodného zdroja iDNES.cz k nešťastiu došlo vo chvíli, keď nákladné auto prechádzalo medzi sekciami. Pri týchto závodoch nákladné autá plnia úlohy v takzvaných sekciách, medzi ktorými prechádzajú.

Preteky cez víkend nepokračujú

Po tragédii boli preteky zastavené a nebolo jasné, či budú prebiehať v nedeľu. "Preteky by nemali pokračovať ani zajtra," uviedla neskôr policajná hovorkyňa.

„Bohužiaľ vám k tomu nemôžem nič povedať, všetko sa vyšetruje. Preteky sú pozastavené,“ povedal iDNES.cz riaditeľ pretekov Bohumil Báša. Odmietol komentovať, či na mieste spolupracuje s políciou. „Máme toho teraz veľa, nemôžem sa vyjadrovať,“ dodal.

Na mieste bolo 600 až 700 divákov, ďalších sto ľudí sa pohybovalo v depe. Samotných pretekov sa podľa polície malo zúčastniť 38 nákladných vozidiel.

Preteky v Černuci sú podľa webu akcie súčasťou majstrovstiev republiky nákladných vozidiel v extrémnom teréne. Konajú sa v pieskovni Taum v sobotu a nedeľu.

Sú to druhé preteky tohtoročnej série, prvé sa konali pred troma týždňami v Miloviciach na Nymbursku. Ďalšie majú byť 21. až 22. mája v Mohelnici. Séria funguje od roku 1999, celkovo sa uskutočnilo už 132 pretekov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:08