Reuters
StoryEditor

Moskva hlási, že z domov pri oceliarňach Azovstal odišlo vyše 40 civilistov

01.05.2022, 12:09
Autor:
ČTKČTK
Železiarne a oceliarne Azovstal sú poslednou baštou ukrajinského odporu v juhukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že z domov pri mariupolských oceliarňach Azovstal v sobotu odišli humanitárnym koridorom dve skupiny civilistov.

V jednej podľa tohto zdroja bolo 25 osôb a v druhej 21, napísala agentúra TASS. Ukrajinská strana túto informáciu nepotvrdila. Železiarne a oceliarne Azovstal sú poslednou baštou ukrajinského odporu v juhukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

Obliehaný areál

V krytoch pod oceliarňami sa popri ukrajinských obrancoch podľa ukrajinských úradov skrývajú aj civilisti vrátane žien a detí.

"Vďaka prímeriu a otvoreniu humanitárneho koridoru opustili 30. apríla dve skupiny civilistov obytné budovy priliehajúce k územiu metalurgického závodu Azovstal," uviedol ruský rezort obrany.

"Cez deň odišlo 25 miestnych obyvateľov. S príchodom tmy (...) odišla druhá skupina 21 ľudí a bola prevezená do obce Bezymennoje (ukrajinsky Bezimenne - pozn. ČTK)," uviedlo ministerstvo s odkazom na obec, ktorá podľa dostupných informácií leží na území Doneckej oblasti ovládanom tamojšími proruskými separatistami.

Ruský rezort obrany ďalej tvrdí, že civilistom bolo poskytnuté ubytovanie, jedlo a lekárska starostlivosť. Ukrajinská strana sa k dnešnému oznámeniu Moskvy zatiaľ nevyjadrila.

Ruské agentúry TASS a RIA Novosti už v sobotu večer uviedli, že z obliehaného areálu oceliarne bolo evakuovaných 25 civilistov, vrátane šiestich detí.

Tisíc civilistov

Zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov Svjatoslav Palamar neskôr informoval o evakuácii 20 žien a detí z Azovstalu. "Je pravda, že obe strany dodržiavajú režim prímeria," informoval v sobotu Palamar podľa stanice CNN.

"Na dohodnuté miesto stretnutia sme priviedli 20 civilistov, ktorých sa nám podarilo zachrániť z trosiek. Ide o ženy a deti. Dúfame, že títo ľudia pôjdu na dohodnuté miesto určenia, ktorým je Záporožie," dodal Palamar s odkazom na mesto, ktoré je pod kontrolou ukrajinských síl.

Zástupca pluku Azov, ktorý Azovstal bráni, zároveň vyzval na evakuáciu nielen civilistov, ale aj zranených bojovníkov, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť.

Portál The Guardian v súvislosti s informáciami o sobotňajšej evakuácii poznamenal, že to boli prví civilisti ukrývajúci sa pod rozsiahlym hutníckym komplexom, ktorým sa po niekoľkých týždňoch podarilo odísť.

V komplexe sa podľa mariupolského starostu nachádza asi tisíc civilistov, niektorí sú podľa neho "na hrane medzi životom a smrťou". Nachádzajú sa tam aj zvyšní obrancovia mesta. Prichádzajú informácie, že mnoho ľudí je zranených v dôsledku intenzívneho ruského bombardovania areálu.

01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 04 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 05 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:57