Reuters
StoryEditor

Scholz odmietol kritiku, že jeho vláda nedostatočne pomáha Ukrajine

01.05.2022, 18:50
Autor:
TASRTASR
Šéf nemeckej vlády obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z imperializmu.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu odmietol kritiku, že jeho vláda neposkytuje dostatočnú a rýchlu pomoc Ukrajine brániacej sa pred ruskou ofenzívou.

"Rozhodnutia (ohľadom Ukrajiny) som prijal rýchlo a v koordinácii s našimi spojencami," povedal Scholz pre nedeľník Bild am Sonntag.

Scholz v nedeľu na prvomájovom zhromaždení v Düsseldorfe, ktoré zorganizovala Nemecká konfederácia odborových zväzov (DGB), prisľúbil, že Berlín bude naďalej podporovať Ukrajinu finančne, humanitárnou pomocou, ako aj zbraňami.

Pacifistov kritizoval za ich cynický postoj, ktorý označil v aktuálnej situácii za "zastaraný". "Rešpektujem každý pacifizmus a všetky postoje," povedal podľa agentúry AP. Dodal však, že "pre ukrajinských občanov sa musí zdať cynické, keď im hovoria, že sa majú brániť pred Putinovou agresiou bez zbraní".

Šéf nemeckej vlády obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z imperializmu. "Nedovolíme, aby sa násilím posúvali hranice a dobývalo sa územie," zdôraznil.

Nemecko medzičasom prehodnotilo svoj odmietavý postoj k dodávkam ťažkých zbraní na Ukrajinu. Odsúhlasilo napríklad dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard. Scholz však čelí výzvam, aby jeho krajina poskytla Kyjevu viac zbraní vrátane tankov a ďalších obrnených vozidiel.

AFP pripomenula, že nemecký parlament vo štvrtok prijal návrh, ktorý vládu vyzýva na urýchlenie dodávok ťažkých zbraní na Ukrajinu. Zatiaľ čo Scholz čelí v posledných týždňoch v tejto záležitosti ostrej kritike pre jeho váhavý postoj, zároveň naňho vyvíjajú tlak aj odporcovia vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

V piatok bol zverejnený otvorený list, ktorý Scholzovi adresovalo 28 známych spisovateľov, filozofov a umelcov požadujúcich, aby Berlín ťažké zbrane Ukrajine neposkytoval. Argumentovali obavami o eskaláciu konfliktu, ktorý by mohol viesť až k jadrovej vojne. Túto výzvu na webstránke Change.org podpísalo už viac než 122-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 18:05:53 - Feat.: - Title: Nemecko zvažuje legalizáciu interrupcií v ranom štádiu tehotenstva 04 - Modified: 2024-04-15 14:41:18 - Feat.: - Title: Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca kvôli víkendovému útoku na Izrael 05 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:44