TASR/AP
StoryEditor

Záhadné požiare a explózie v Rusku. Môžu za nimi stáť samotní Rusi, tvrdia odborníci

02.05.2022, 15:35
Autor:
ČTKČTK
Rusko môže schválne ničiť sklady s pohonnými hmotami a nábojmi, aby bolo ťažšie zistiť príčiny katastrofických ruských strát na začiatku vojny.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pravidelne prichádzajú správy o požiaroch či explóziách na ruskom území blízko hraníc s Ukrajinou. Kto za nimi stojí, však nie je jasné.

Moskva vinu pripisuje ukrajinským silám, Kyjev sa však k incidentom neprihlásil, hoci na medzinárodnej scéne už zaznelo, že vykonávanie útokov na strategické ciele v Rusku zo strany Ukrajiny by bolo legitímne. Prehľad incidentov na ruskom území a ich možné vysvetlenie priniesol web Current Time, ktorý oslovil ukrajinských a ruských expertov.

Séria incidentov

Hneď na druhý deň invázie na Ukrajinu sa objavila správa o ostreľovaní ruskej vojenskej základne Millerovo v Rostovskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou. Prvého apríla médiá informovali o požiari pohonných hmôt v Belgorode blízko Ukrajiny.

O dvadsať dní neskôr prepukol požiar vo výskumnom ústave ministerstva obrany v ruskom meste Tver severne od Moskvy a vyžiadal si tam obete na životoch. Koncom apríla sa rozšíril mohutný požiar v ropnom sklade v ruskom meste Briansk v rovnomennej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.

O dva dni neskôr vypukol požiar v muničnom sklade v Belgorodskej oblasti pri obci Staraja Nelidovka len asi 30 kilometrov od ukrajinských hraníc. V rovnakú noc prišlo hlásenie o výbuchoch z mesta Kursk, ktoré tiež leží neďaleko Ukrajiny.

Z ruskej Voroneže potom prišla správa o zničení výzvedného bezpilotného lietadla. V posledných dňoch okrem toho ruské aj zahraničné médiá niekoľkokrát informovali o explóziách v Belgorode, ktoré mohli vzniknúť pri aktivovaní protivzdušnej obrany.

Kto za to môže?

Analytici z investigatívnej organizácie Conflict Intelligence Team, ktorá sa zameriava na rôzne aspekty ozbrojených konfliktov, pripúšťajú, že útok na sklad pohonných hmôt v Belgorode z 1. apríla mohli vykonať ukrajinskí armádni piloti. Ak tomu tak bolo, museli letieť nízko nad zemou, aby sa vyhli ruskej protivzdušnej obrane.

Ukrajinský armádny expert Serhij Hrabskyj sa domnieva, že Ukrajina môže vykonávať útoky mimo svojho územia napríklad pomocou tureckých dronov Bayraktar, ktoré má k dispozícii. Tiež bývalý zástupca šéfa ukrajinskej kontrarozviedky SBU Viktor Jahun súhlasí, že ukrajinské sily sú schopné zaútočiť v Rusku, pretože majú k dispozícii skúsených pilotov lietadiel a dronov aj delostrelcov a protivzdušná obrana v Belgorodskej oblasti je podľa neho v zlom stave.

"Rusko kedysi malo mocný raketový krížnik, volal sa Moskva a mal zaisťovať protivzdušnú obranu celého námorného zoskupenia v Čiernom mori. A kde je teraz? Asi tam, kde sú všetky systémy protivzdušnej obrany okolo Belgorodu, v tom istom stave," povedal Jahun s odkazom na ruský krížnik, ktorý sa v polovici apríla potopil.

Za sériou výbuchov v ruských vojenských a ropných skladoch môžu podľa neho však stáť aj sami Rusi, ktorí sa snažia zakryť tamojší chaos. Rusko môže schválne ničiť sklady s pohonnými hmotami a nábojmi, aby bolo ťažšie zistiť príčiny katastrofických ruských strát na začiatku vojny.

Snaha skryť korupciu?

"Čo (Rusi) liali do tankov, že už po 100 alebo 200 kilometroch nešli?" pýta sa Jahun. "Vypovedá to o tom, že nie je jasné, čo sa v tých ropných skladoch deje, a že je jednoduchšie ich zničiť ako sa za to potom zodpovedať," hovorí Jahun.

Aj ruský armádny analytik Jurij Fjodorov súhlasí, že požiare v skladoch môžu byť snahou o zakrytie korupcie, ktorá je v ruskej armáde veľmi rozšírená.

"Ak sa ukáže, že v sklade ropy alebo palív a mazív chýba veľké množstvo benzínu či nafty a tak ďalej, je niekedy ľahšie sklad zapáliť... a vinu zvaliť na sabotážne a výzvedné skupiny z Ukrajiny, ktoré nevedno akým spôsobom prenikajú do najprísnejšie strážených objektov v ruských pohraničných oblastiach," podotýka Fjodorov.

Ruský vojenský expert však nevylučuje, že za útokmi môžu stáť ukrajinskí agenti: "Rusko nemilosrdne bombarduje ukrajinské mestá, sklady, železničné zariadenia a myslí si, že je v práve. Vojna je vojna... a Rusko musí chápať, že za to bude platiť." Najpravdepodobnejšie vysvetlenie pre požiar vo výskumnom ústave v meste Tver neďaleko Moskvy je však podľa Fjodorova nedbalosť a zlá požiarna ochrana.

Z útokov na strategické objekty v Rusku navyše môže ťažiť aj Moskva, ktorá nimi môže argumentovať, aby nadchla viac ľudí pre účasť v bojoch. "Tieto informácie je možné v určitom okamihu použiť pri mobilizácii obyvateľstva, povedať, že krajine hrozí okupácia ukrajinskými fašistami a podobne," domnieva sa Hrabskyj.

01 - Modified: 2022-04-27 15:06:03 - Feat.: 0 - Title: Kto zachráni Slovensko, keď nám Putin zastaví plyn? 02 - Modified: 2022-04-28 13:17:44 - Feat.: 0 - Title: Putina majú zdrviť aj západné húfnice. Dômyselná zbraň dá Ukrajincom výraznú výhodu 03 - Modified: 2022-04-29 11:20:18 - Feat.: 0 - Title: Donbas má byť súčasťou Ruska, trvá na svojom Putin. Časť jeho okolia v tom vidí problém 04 - Modified: 2022-04-29 19:15:15 - Feat.: 0 - Title: ANALÝZA: Západ sa pripravuje na dlhú vojnu. Putin chce novú Jaltu 05 - Modified: 2022-05-01 15:33:24 - Feat.: 0 - Title: Chamtivá Európa umožnila Putinovi, aby proti nej použil plyn ako zbraň, tvrdí britský bezpečnostný expert
01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 04 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 05 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 01:01