StoryEditor

Menu dňa. Homáre a radar

03.07.2007, 00:00
Priateľmi zostaneme, ale radaru sa nevzdáme. Asi tak by sa dal voľne preložiť odkaz amerického prezidenta Georgea W. Busha ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi počas dvojdňovej schôdzky v letnej rezidencii rodiny Bushovcov.

Ani na spoločnej rybačke v prímorskom mestečku Kennebunkport sa Putinovi nepodarilo Busha presvedčiť, že pre Moskvu je prítomnosť amerických rakiet v strednej Európe neprijateľná. "Myslím si, že Česko a Poľsko by mali byť neoddeliteľnou súčasťou systému," povedal včera Bush po skončení stretnutia.
Putinova "kontra" prišla vzápätí. Šéf Kremľa navrhol, aby Američania do svojho protiraketového dáždnika v Európe zahrnuli aj protiraketové radary v južnom Rusku.
Rusi chcú spoločný systém
Putin pricestoval do Kennebunkportu v nádeji, že obrúsi odhodlanie Američanov postaviť v Česku radarovú základňu a rozmiestniť v Poľsku desať striel protiraketovej obrany. Šéf Kremľa čakal od Busha odpoveď na ponuku, ktorú mu dal začiatkom júna na summite G8 v nemeckom Heiligendamme. Vtedy Putin navrhol, že Američania a Rusi by mohli vybudovať spoločnú protiraketovú základňu v azerbajdžanskej Gabale.
Bush pripustil, že obe strany urobili v rozhovoroch "veľký krok vpred." Rozhodujúce podľa neho je, že aj Kremeľ si začína uvedomovať nebezpečenstvo, ktoré prichádza z Teheránu. "Počítam s ruskou podporou, aby sme Iránu vyslali jednotné posolstvo," zdôraznil americký prezident.
Homár pre prezidenta
Putina v Kennebunkporte hostili ako rodinného priateľa. Vo vyše storočnom letnom sídle dynastie Bushovcov ho privítal nielen súčasný prezident, ale aj jeho otec George Bush st. a šéfka americkej diplomacie Condoleezza Riceová. Putina previezli po rieke na rýchločlne Fidelity III, ktorý riadil Bush senior. Na jeho jachte si Putin pochutil na homárovi, preto táto schôdzka dostala názov "homárí summit."
Biely dom viedol schôdzku evidentne v znamení uvoľnenia. Svedčí o tom aj neformálne gesto Laury Bushovej, ktorá ruskému hosťovi upravila golier na saku. Putin prišiel do Kennebunkportu bez kravaty, obom dámam však priniesol kytice kvetov.
Napriek priateľským vzťahom medzi lídrami sa neočakávalo, že včerajšia schôdzka prinesie dohodu v spore okolo radaru. "Obaja chcú ukázať, že sú schopní spolu hovoriť, ale z praktického hľadiska táto návšteva neprinesie nič," povedal pre HN český politológ Karel Svoboda. Obe krajiny si podľa neho bránia svoje záujmy. Rusi i Američania majú svoje predstavy a tie sú zatiaľ maximalistické. "Za týmito spormi je viac vidieť ich záujmy než nejakú nenávisť," pripomenul Svoboda.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 19:15