StoryEditor

Amerika posilňuje arabských spojencov

01.08.2007, 00:00

Američania stupňujú tlak na Irán. Najnovšie sa rozhodli posilniť vojenské schopnosti svojich spojencov na Blízkom východe. Režim v Teheráne tak chcú dostať do ešte väčšej izolácie. Americká zbrojná pomoc vo výške desiatok miliárd dolárov bude smerovať do Egypta, Izraela, Saudskej Arábie a ďalších štátov v Perzskom zálive.
Miliardy dolárov
Plánovaná pomoc má v nadchádzajúcich desiatich rokoch dosiahnuť v prípade Egypta 13 miliárd dolárov, do Izraela má ísť 30 miliárd dolárov. Výšku pomoci iným krajinám Spojené štáty nezverejnili.
"Aj keď však spojenci získajú modernú techniku, bojové schopnosti ich vojakov sú neporovnateľne nižšie než amerických síl," povedal pre HN český analytik Cyril Bumbálek. Pripomenul tiež, že v uplynulých rokoch získali arabské krajiny zbrane vo vyššej hodnote, než je avizovaná pomoc zo strany Spojených štátov.
"Táto snaha podporí umiernené sily a širšiu stratégiu boja proti negatívnym vplyvom Al-Kajdy, Hizballáhu, Sýrie a Iránu," vyhlásila šéfka americkej diplomacie Condoleezza Riceová, ktorá včera odletela na blízkovýchodné turné. Spolu s ministrom obrany Robertom Gatesom sa budú snažiť o získanie väčšej podpory arabských štátov s cieľom stabilizovať situáciu v Iraku.
Posledné slovo má Kongres
Všetky ohlásené zbrojné dohody musí ešte schváliť americký Kongres. Dá sa očakávať odpor niektorých zákonodárcvo najmä v prípade pomoci pre Saudskú Arábiu, ktorú často obviňujú z nedostatku angažovanosti v Iraku.
Podľa americkej administratívy sa týmto spôsobom Spojené štáty snažia ubezpečiť spojencov v Perzskom zálive, znepokojených rastúcou silou Iránu a vojnou v Iraku, že ich Američania nenechajú v "štichu".
Irán hneď obvinili Spojené štáty, že sa ohlásenými zbrojnými dodávkami snažia vyvolať strach a chcú spôsobiť rozkol na Blízkom východe. "Amerika vždy robila rovnakú politiku v tomto regióne a to politiku vyvolávania strachu a obav v krajinách regiónu a tiež snahu poškodiť dobré vzťahy medzi týmito krajinami," povedal tlačový hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Muhammad Alí Husajní.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 05:40