StoryEditor

Kaliforniu ničia požiare Marek a Sesnon

15.10.2008, 00:00

Dve obete na životoch, viac ako tisícdvesto ľudí bez domova. Taký je dôsledok ničivých požiarov, ktoré zasiahli Kaliforniu.
Tento rok už túto oblasť postihlo viac ako dva a pol tisíca požiarov. Momentálne oblasť sužujú dva naraz -- Marek a Sesnon. Príčiny ich vzniku sú zatiaľ neznáme.
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil stav núdze. "Vietor môže situáciu zmeniť z hodiny na hodinu, je preto veľmi dôležité, aby obyvatelia oblastí v dosahu požiaru rešpektovali výzvy na evakuáciu," zdôraznil guvernér štátu.
Prvý požiar sa rozšíril zo severovýchodnej oblasti údolia San Fernando a dostal meno Marek. Požiare dostali mená po prvýkrát, rovnako ako hurikány -- pravdepodobne kvôli tomu, aby sa dali lepšie rozoznať.
Zničil doteraz takmer dvetisíc hektárov porastu a ohrozuje mesto Los Angeles. Druhý požiar s rovnakým dosahom vznikol v západnej časti údolia a šíri sa smerom na mesto Ventura. Nazvali ho Sesnon. Oheň celkovo zničil takmer štyritisíc hektárov zeme. Na porovnanie -- jeden z najväčších požiarov na Slovensku v rokline Kyseľ zničil v roku 1976 približne tridsať hektárov lesa.

Víchrica rozširuje oheň
Proti požiaru sa snaží bojovať viac ako tisíc požiarnikov. Pomáhajú aj vrtuľníky, no situáciu sa zatiaľ stále nedarí dostať pod kontrolu. Marek a Sesnon sa ďalej šíria a hasičom sťažujú prácu aj suché a teplé vetry, ktoré dosahujú rýchlosť takmer 100 kilometrov za hodinu. V tomto období sú pre kalifornskú oblasť charakteristické -- nazývajú sa Santa Ana.
Oheň doteraz zničil viac ako 30 mobilných prístreškov a 19 budov. Prvou obeťou požiaru sa stal muž, ktorý zomrel v provizórnom prístrešku a pravdepodobne bol bezdomovcom. Ďalší muž zomrel pri autonehode. Autá sa otáčali na diaľnici, aby sa vyhli plameňom.
Obyvateľov neohrozuje len samotný oheň, vzduch v oblasti je presýtený ťažkým dymom a popolom. "Vo vzduchu je veľa dymu a aj vnútri je kvalita vzduchu zlá. Počas jazdy cez údolie sa na čelnom skle okamžite usádza množstvo popola," povedal pre BBC Chris Gilbert z Hidden Hills. Požiar bol od jeho domu vzdialený niekoľko kilometrov.
V oblasti tiež zablokovali niektoré časti diaľnic -- medzištátnu Foothill Freeway 210, ale aj štátnu cestu 118. Koordinátori sa obávajú, že ak ľudia začnú v panike pred ohňom utekať, cesty by sa mohli ľahko upchať a stali by sa neprejazdnými aj v prípade núdze.

Ohnivá Kalifornia
Požiare Marek a Sesnon nie sú neškodné, ale nedajú sa porovnať napríklad s požiarom, ktorý oblasť postihol v októbri minulého roka. Požiar vtedy zničil okolo dvetisíc kilometrov štvorcových zeme, tisícpäťsto domovov, vyžiadal si 14 obetí na životoch a minimálne 70 ľudí sa kvôli nemu zranilo. Tento požiar má aj prvenstvo -- museli kvôli nemu evakuovať jeden milión ľudí, čo je najviac v histórii Spojených štátov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:04