StoryEditor

Scotland Yard: Bhuttovú zabila Al-Kajdá

14.01.2008, 23:00

Desať dní vyšetrovania a výsledok je jasný. Za vraždu niekdajšej pakistanskej premiérky Benazír Bhuttovej je zodpovedná teroristická organizácia Al-Kajdá. Tvrdia to detektívi slávneho londýnskeho Scotland Yardu, ktorých o vyšetrenie decembrovej vraždy požiadal pakistanský prezident a Bhuttovej oponent Parvíz Mušarráf.
Briti dospeli k záveru, že pakistanská vláda má pravdu, keď vraždu pripisuje Al-Kajde. Naopak, teórie o zapojení armády, tajných služieb, či dokonca samotného prezidenta Mušarráfa nezodpovedajú podľa Scotland Yardu pravde.

Prezident odmieta OSN
Tomuto tvrdeniu nahráva viacero skutočností -- vzorky z miesta výbuchu a nemocnice, rozhovory so svedkami i s politikmi, zaistené zvyšky nálože a zbraní. Pakistanské ministerstvo vnútra tiež zverejnilo odpočúvanie telefónneho hovoru, ktorý mal krátko po útoku islamský radikál Bajtulláh Mehsúd so svojím kolegom. Z rozhovoru údajne vplýva, že práve Mehsúd, ktorý spolupracuje s Al-Kajdou a Talibanom a ukrýva sa pri afganských hraniciach, zorganizoval vraždu Bhuttovej.
Experti tiež zaistili odtlačky prstov na pištoli, z ktorej sa na Bhuttovú strieľalo. Patrili mužovi z oblasti, v ktorej pôsobí Mehsúd a ďalší sympatizanti Al-Kajdy.
Závery Scotland Yardu však manžel bývalej premiérky Asíf Alí Zardarí odmieta. Tvrdí, že páchateľom vraždy je prezident Mušarráf a žiada vyšetrenie útoku tímom Spojených národov. Zapojenie OSN do prípadu však rozhodne odmieta prezident Mušarráf. Podľa neho išlo o obyčajnú vraždu a Pakistan má vlastné vyšetrovacie inštitúcie.
Manžel Bhuttovej nedal súhlas na jej pitvu, čo podľa vyšetrovateľov znemožnilo dôkladne vyšetriť príčiny smrti. Exhumáciu jej tela požadoval aj Mušarráf. Ten takisto pripustil, že extrémistom ide o destabilizáciu Pakistanu, nemajú však žiadnu podporu u obyvateľov.

Úspešný až druhý pokus
Šéfku pakistanskej ľudovej strany zavraždili pri atentáte minulý rok 27. decembra pri jednom z predvolebných zhromaždení v Rávalpindí. Na čele strany ju nahradil jej 19-ročný syn Bilavál Zardári.
Smrť Bhuttovej vyvolala v krajine chaos a nepokoje. Kvôli tomu sa odložili aj plánované parlamentné voľby z 8. januára na 18. februára. Bhuttová bola najväčšou rivalkou a kritičkou súčasného prezidenta Mušarráfa. Minulý rok v novembri sa vrátila z londýnskeho exilu. Už vtedy sa ju pokúsili zabiť, atentát však nebol úspešný.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:56