StoryEditor

Výbuch bomby na Srí Lanke si vyžiadal najmenej 20 obetí

02.02.2008, 07:48
Autor:
SITASITA
Srílanské oficiálne miesta podozrievajú Tamilské tigre zo sobotňajšieho výbuchu bomby v autobuse na severe centrálnej časti krajiny, ktorý si podľa armády a nemocničných zdrojov vyžiadal najmenej 20 obetí a 61 zranených.

Nálož explodovala v súkromnom autobuse stojacom na autobusovej stanici v Dambulle, 150 kilometrov severne od hlavného mesta Colombo. Autobus viezol budhistických pútnikov z mesta Kandy do Anuradhapury so zastávkou v Dambulle, kde mal zobrať ďalších cestujúcich.

Trinásť ľudí bolo mŕtvych pri prevoze do nemocnice, piati podľahli zraneniam v zariadení a dvaja zomreli počas prevozu do iných nemocníc, uviedol hovorca mestskej nemocnice. V zariadení ošetrili celkove 38 zranených, ďalších 28 previezli do lepšie vybavených nemocníc v regióne. Podľa hovorcu medzi obeťami neboli cudzinci. "Väčšina obetí utrpela ťažké popáleniny," uviedol pre agentúru AFP.

Polícia oblasť uzavrela a prípad začala vyšetrovať. "Myslíme si, že je to dielo Tigrov oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE)," uviedol nemenovaný policajný dôstojník. Ako dodal, podľa prvých správ výbuch nastal v autobuse, keď parkoval na autobusovej stanici, ktorá je hlavným tranzitným bodom pre cestujúcich v regióne. Tamilské tigre uskutočnili samovražedný bombový útok v rovnakej oblasti v októbri 2006. Pri výbuchu kamiónu vtedy zahynulo najmenej 116 príslušníkov námorných síl, ktorí cestovali domov na dovolenku. K sobotňajšiemu útoku došlo v čase zvýšených bezpečnostných opatrení pred pondelkovými oslavami 60. výročia získania nezávislosti Srí Lanky od Veľkej Británie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:21