StoryEditor

Annan: Neúspech rokovaní v Keni si nemôžeme dovoliť

08.02.2008, 13:47
Autor:
SITASITA

Bývalý šéf OSN Kofi Annan v piatok upozornil, že rokovania, ktoré majú zastaviť povolebné násilnosti v Keni, "nesmú zlyhať". Annan, ktorý vedie rokovania v Keni, pre rozhlasovú spoločnosť BBC povedal, že vyjednávači v mene prezidenta Mwaia Kibakiho a opozičného lídra Railu Odingu "sa budú musieť pohnúť". Podľa Annana nastal v Keni pád politického vodcovstva a politici mali podľa neho predvídať isté krvavé udalosti, ktoré sa v krajine prihodili po sporných prezidentských voľbách.
"Priemerný občan Kene bude vedieť, koho viniť a nemyslím si, že ľudia, ktorí sú ambiciózni a veria, že majú politickú budúcnosť, by sa chceli dostať do tejto situácie," povedal bývalý generálny tajomník OSN. Annan zároveň dodal, že nie je "pripravený uvažovať o zlyhaní". "Nie som pripravený vzdať sa... nemôžeme si dovoliť zlyhať." Mediátor Annan vyslovil názor, že v krajine zlyhali politickí vodcovia. "Niektoré udalosti mali predvídať - signály sa objavovali už dlho."
Povolebné násilnosti v Keni, ktoré si vyžiadali viac ako tisíc obetí na ľudských životoch, pokračujú aj napriek rokovaniam a krajina sa aj naďalej zmieta v najhoršej kríze za posledných 25 rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:29