StoryEditor

Peking je zahalený v smogu

07.08.2007, 00:00

Čínsku metropolu už tretí mesiac trápi smog, podľa niektorých údajov najhorší za posledných sedem rokov. Pekingu sa nedarí výrazne zlepšiť ovzdušie, hoci predstavitelia čínskeho hlavného mesta sľubovali, že v čase olympiády ponúknu návštevníkom čisté a jasné nebo. Hry v Pekingu sa pritom začínajú už o rok.
Príčinou katastrofálneho stavu je predovšetkým hustá automobilová premávka. V súčasnosti totiž jazdia v uliciach hlavného mesta tri milióny automobilov. Denne pritom pribúda ďalších 1 500 vozidiel, čo je o 500 viac než vlani v lete. Mesto je tak zahalené do hustého smogu, ktorý však niektorí zahraniční návštevníci mylne považujú za hmlu.
Vzduch je veľmi ťažký, štipľavý, spôsobuje aj problémy s dýchaním. Navyše viditeľnosť je maximálne 200 až 300 metrov, takže keď napríklad pristávajú na medzinárodnom letisku v Pekingu lietadlá, piloti vidia pristávaciu dráhu prakticky až tesne pred dosadnutím.
Podobný smog trápil obyvateľov Pekingu na jar, potom sa však relatívne vyjasnilo. Úrady hovorili o zlepšení, a to aj vďaka tomu, že sa postupne zatvárali a naďalej zatvárajú továrne v metropole aj jej okolí. Smog sa však v júni vrátil, a tak sa hľadá riešenie. Peking jedno má. Silové. Pristúpi k zákazom jázd, a to aj súkromných vozidiel. Navyše zrejme už nejaký čas pred začiatkom olympiády, z tohto hľadiska tak určite pôjde o demonštráciu sily.
Zahraniční experti však varujú, že môže ísť len o dočasný efekt. A navyše nedemokratický. Vodiči by vraj mali byť motivovaní a pomohlo by aj spoplatnenie vjazdu do centra, podobne, ako je to napríklad v Londýne. Pekinskí taxikári, ktorí spolu s vodičmi autobusov a trolejbusov asi najviac pociťujú nárast automobilovej dopravy, vidia aj inú možnosť: obmedziť vjazd do centra -- vybudovať záchytné parkoviská už pri vjazde do Pekingu a čo najrýchlejšie dobudovať sieť metra.
Pre čínske vedenie sú letné olympijské hry v Pekingu udalosťou tisícročia. Usporiadaním hier chcú Číňania svetu dokázať, že sú najpriateľskejšou, vyspelou, demokratickou a najlepšie pripravenou krajinou v histórii. S najväčšou pravdepodobnosťou však uprednostnia zákaz. Po olympiáde už nebude treba vzniknutú situáciu riešiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 04:13