StoryEditor

Klausa mala na muške ŠtB

14.06.2007, 00:00
Odpočúvanie v práci aj doma, prehľadávanie kancelárie, "preklepnutie" korešpondencie, susedia - udavači. Bežné praktiky bývalej komunistickej ŠtB...

...ktorá takto sledovala aj súčasného českého prezidenta Václava Klausa. Jeho zväzok, v ktorom sa dva roky zaznamenávali výsledky pomerne rozsiahlej akcie tajnej polície, mal krycie meno Kluk (v preklade chlapec, pozn. red.)
(Ne)známy spis
Doteraz neznámy spis, ktorý ŠtB o Klausovi viedla, zverejnil český denník Mf Dnes. Zväzok sa v archívoch ministerstva vnútra skrýval dosť dlho, pretože bol dobre maskovaný. Mal len číslo a krycie meno. "Registračné číslo spisu a krycie meno boli známe už v polovici 90. rokov. Odvtedy sa k tomu mohol dostať ktokoľvek," povedal HN riaditeľ odboru archívov bezpečnostných zložiek českého ministerstva vnútra, ktoré spravuje agendu komunistickej tajnej polície. Dodal, že doteraz sa jeho odboru podarilo spracovať len asi štyri percentá zo zväzkov ŠtB, ktoré sprístupnili verejnosti. "Ostáva nám ešte prevziať ďalšie zväzky od našich partnerov, takže to percento sa ešte zníži," povedal Žáček.
Zo zväzku Kluk vyplýva, že agenti ŠtB sledovali Klausa pre jeho ekonomické semináre, ktorý vtedy ako zamestnanec Štátnej banky československej organizoval. Jeden z účastníkov Klausa udal, že na semináre pozýva aj ľudí, ktorí zmýšľajú "nemarxisticky a pravicovo". "Predpokladal som, že ma sledujú. Kto ma sleduje, to som presne nevedel, respektíve ma to ani veľmi nezaujímalo," povedal denníku Klaus.
ŠtB si takisto "preklepla" aj zoznamy Klausových susedov a účastníkov jeho seminárov. Snažila sa medzi nimi nájsť udavačov, čo sa jej aj podarilo. Po dvoch rokoch sledovaniach sa rozhodla, že Klausovi semináre "zatrhne". Vybavila to jediným varovným listom vedeniu banky, kde vtedy pracoval.
Prezidentov "tromf"
Václav Klaus bude o rok znova kandidovať na post hlavy štátu. Pri prvej voľbe v roku 2004 bol zvolený aj hlasmi komunistov. "Na rozdiel od svojho predchodcu Václava Havla s nimi aj rokoval, čo mu teraz často vyčítajú," povedal HN český politológ Petr Just. Zverejnený zväzok by tak mohol použiť vo svoj prospech. "Môže to teraz použiť ako argument, že je stále antikomunista a že má o to väčší dôvod ním stále byť," myslí si Just.

01 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poistenie domácnosti je aj o detailoch 02 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rady pri poistení domácnosti 03 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novinky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:32