StoryEditor

Horúčavy zabíjali

29.06.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Neznesiteľné teploty v Grécku opäť zabíjali. Najväčšie horúčavy za posledných 110 rokov si včera vyžiadali ďalších troch mŕtvych. Celková bilancia sa už blíži k desiatke obetí. Kvôli vysokým teplotám začali vyčíňať aj požiare. Grécki hasiči bojujú na ôsmich miestach proti rozsiahlemu ohnivému frontu, ktorý zničil desiatky hektárov vysušených porastov. Najhoršej situácii čelia na ostrove Poros. Oheň tam zničil niekoľko domov. "Polícia nám potvrdila, že žiadny turista sa neocitol v ohrození," informovalo HN slovenské veľvyslanectvo v Grécku. Na Porose by nemali byť slovenskí turisti. "Žiadna slovenská cestovná kancelária nemá v ponuke tento ostrov," potvrdili pre HN v Slovenskej asociácii cestovných kancelárii.
Od začiatku týždňa sa ortuť teplomerov pravidelne šplhala k 46 stupňom. Podľa meteorológov sa cez víkend dá očakávať "ochladenie" na 36 stupňov. Ak sa tieto predpovede naplnia, bude to znamenať veľkú úľavu nielen pre Grékov, ale aj pre trvalo preťaženú elektrickú sieť, ktorá v minulých dňoch niekoľkokrát skolabovala pod náporom klimatizačných zariadení.
Grécke úrady bojujúce s vyhňou vyhlásili na viacerých miestach stav ohrozenia a obrátili sa na Európsku úniu so žiadosťou o pomoc. Atény požiadali Taliansko a Francúzsko o požičanie niekoľkých špeciálnych lietadiel, ktoré by mali nasadiť do boja proti ohňu. Tragický dopad majú dlhodobo vysoké teploty vzduchu aj na živočíšnu ríšu, najmä na vtáctvo, ktoré práve v tomto období kladie v Grécku vajíčka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:20