StoryEditor

Popis na fotostranu

09.07.2007, 00:00

1. MACHU PICCHU v Peru. Dodnes toto posvätné miesto Inkov ukryté v Andách vo výške 2 360 metrov nad morom zostáva veľkou záhadou. Ani rozsiahle archeologické výskumy nezistili, na aký účel komplex chrámov a palácov s terasami a so záhradami slúžil.

2. Indický TÁDŽMAHAL -- nechal ho v roku 1648 postaviť cisár Šahdžahán na pamiatku svojej milovanej manželky po jej smrti pri pôrode štrnásteho dieťaťa.

3. KOLOSEUM. V starovekom Ríme slúžilo ako aréna na hry, zápasy gladiátorov a zvierat i divadelné predstavenia. V hľadisku mohlo byť až 50-tisíc návštevníkov.

4. VEĽKÝ ČÍNSKY MÚR -- najrozsiahlejšia stavba na svete, ktorú je údajne možné ako jedinú vidieť z vesmíru. Má minimálne päťtisíc kilometrov a miestami dosahuje výšku 11 metrov.

5. SOCHA KRISTA SPASITEĽA V Brazílii. Je ikonou Ria de Janeiro. Rozpätie rúk Krista dosahuje 28 metrov, socha váži viac ako 1100 ton.

6. CHICHÉN ITZÁ v Mexiku. Chrámové mesto slúžilo ako politické a ekonomické centrum civilizácie Mayov a Toltékov. Kukulcanova pyramída je stará viac ako tisíc rokov.

7. PETRA v Jordánsku. Skalné mesto vytesané do ružového pieskovca, staré viac ako dve tisícročia. V tom období dokázali z nehostinnej oblasti urobiť bohaté mesto, kde sa zastavovali karavány kupcov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 10:02