StoryEditor

Moskva poprela narušenie japonského vzdušného priestoru

09.02.2008, 07:56
Autor:
SITASITA
Ruské vzdušné sily v sobotu odmietli protest japonského ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého ruské strategické bombardéry nakrátko vstúpili do japonského vzdušného priestoru.

Ako uviedol hovorca ruského letectva Alexander Drobyševský, ktorého citovala agentúra ITAR-TASS, "ruské letecké sily uskutočnili misiu podľa plánu a japonský vojenský vzdušný priestor nebol narušený." Zdôraznil pritom, že lety strategických bombardérov "sa uskutočnili v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami o lietaní nad neutrálnymi vodami bez porušenia hraníc medzi oboma krajinami."

Japonský rezort zahraničia uviedol, že bombardér Tupolev TU-95 nakrátko vstúpil do japonského vzdušného priestoru nad tichomorským ostrovom Sofugan, asi 650 kilometrov južne od Tokia v sobotu okolo 7:30 (23:30 SEČ piatok). Japonské vzdušné sily uviedli do pohotovosti 22 lietadiel vrátane stíhačiek F-16. Japonsko, podľa ktorého išlo o prvé narušenie jeho vzdušného priestoru od januára 2006, bezprostredne odovzdalo ostrý protest ruskému veľvyslanectvu v Tokiu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:43