StoryEditor

Problémový Čunek zostáva, rošáda v Česku sa nekoná

11.01.2009, 23:00
Autor:
magmag

Avizované veľké zmeny v českej vláde sa nekonajú. Premiér Mirek Topolánek podľa Lidových novín vyhlásil, že rekonštrukcia vlády stratila " akýkoľvek imperatív a dôležitosť" . V kresle tak zostáva aj najkontroverznejší minister a šéf ľudovcov Jiří Čunek.

Širšie stranícke vedenie vládnych ľudovcov odmietlo zmeny svojich ministrov a stiahlo požiadavku na odchod svojho ministra financií Miroslava Kalouska. Topolánek na jeho účasti vo vláde trvá. Naopak, žiadal hlavu vicepremiéra, ministra pre miestny rozvoj a predsedu ľudovcov Jiřího Čunka.

Topolánek včera uviedol, že si už s partnermi vysvetlil dôvody, ktoré ho k požiadavke vymeniť niektorých ministrov viedli. " Ten problém neohrozuje bezpečnosť ČR a neznižuje akcieschopnosť vlády," zdôraznil. Prvých niekoľko dní nového roku a českého predsedníctva v Rade Európskej únie musela ČR riešiť predovšetkým výpadok dodávok ruského plynu do EÚ.

Problém obnovy vlády, ktorý český premiér rieši v týchto dňoch, podľa neho stratil na dôležitosti.

Predseda tretej vládnej Strany zelených a vicepremiér Martin Bursík s Topolánkovým vyjadrením nie je spokojný. Zelení sa včera dohodli na tom, že vládu spomedzi ich ministrov opustí ministerka pre ľudské práva Džamila Stehlíková, ktorú nahradí hudobník Michael Kocáb.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 00:41