StoryEditor

Na Ukrajine zabíjal plyn

15.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Najmenej 10 mŕtvych, viac ako 20 zranených a ďalších 20 je stále nezvestných. Taká je smutná bilancia výbuchu plynu v deväťpodlažnom panelovom dome v meste Dnepropetrovsk na východe krajiny. Niektoré zdroje hovoria dokonca o 13 obetiach. Medzi zranenými sú aj tri deti.
Obytnou štvrťou v Dnepropetrovsku otriasla celá séria explózií. Tá najsilnejšia spôsobila zrútenie strednej časti jedného výškového domu. Výbuch bol taký silný, že tlaková vlna poškodila niekoľko ďalších obytných budov aj menšie rodinné domy.
"Stále pátrame po dvadsiatich ľuďoch," tvrdili záchranári. Po ľuďoch, ktorí mohli prežiť pod troskami, pátrala asi stovka záchranárov s pomocou špeciálne vycvičených psov. V dome žilo pred nešťastím okolo 400 ľudí.
Hovorca plynárenskej spoločnosti DnepropetrovskGorGaz povedal, že príčinou výbuchu bolo prudké zvýšenie tlaku v potrubí. Podľa niektorých obyvateľov domu sa krátko pred výbuchom pohybovali v blízkosti plynovej kotolne traja neznámi muži. Úrady tieto informácie zatiaľ nepotvrdili.
Do obytných blokov zastavili prívod vody a plynu. Stále hrozí zrútenie okolitých budov. Na miesto nešťastia prišiel aj premiér Viktor Janukovyč.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:34